Teherani thotë se SHBA duhet të pranojë përgjegjësinë për status quo-në, të heqë të gjitha sanksionet për të rifituar anëtarësimin në JCPOA

Publikuar në Nën. 9, 2021, 1:48 a.m.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme iraniane thotë se Shtetet e Bashkuara duhet të heqin të gjitha sanksionet kundër Republikës Islamike dhe të japin garanci të forta se sinqerisht synon të kthehet në marrëveshjen bërthamore të Iranit të vitit 2015.

Saeed Khatibzadeh tha në një konferencë javore për shtyp të hënën se Uashingtoni duhet të garantojë se asnjë president i ardhshëm i SHBA nuk do të jetë në gjendje të "tallet me botën dhe ligjin ndërkombëtar" përsëri duke përsëritur tërheqjen e SHBA nga marrëveshja, e quajtur zyrtarisht Joint Comprehensive. Plani i Veprimit (JCPOA).

"Rruga për kthimin e SHBA në JCPOA është mjaft e qartë," tha ai. Uashingtoni, si “fajtori përgjegjës për status quo-në, duhet të pranojë të kthehet nga rruga që ka marrë”.

Diplomati shpjegoi se SHBA-ja më pas duhet të heqë të gjitha sanksionet mizore dhe të paligjshme që ka vendosur kundër Teheranit pas tërheqjes së tij të njëanshme nga marrëveshja bërthamore në maj 2018 "me një hap dhe në një mënyrë efektive".

Khatibzadeh nënvizoi se Uashingtoni nuk është më palë në JCPOA dhe për këtë arsye nuk mund t'i nxisë palët e mbetura të bëjnë gjëra në këtë drejtim.

SHBA, para së gjithash, do të "dëshmonte më mirë vëllazërinë e saj", tha ai, duke hedhur poshtë qëndrimin cinik të Uashingtonit ndaj gatishmërisë së Iranit për të respektuar plotësisht marrëveshjen.

Sipas Khatibzadeh, administrata e Presidentit Joe Biden ka bërë në praktikë të kundërtën e asaj që ka premtuar të bëjë me fjalë.

Ish-presidenti i SHBA Donald Trump hodhi poshtë JCPOA në maj 2018 dhe rivendosi sanksionet kundër Iranit që kishte hequr marrëveshja.

Ai gjithashtu vendosi sanksione shtesë ndaj Iranit nën pretekste të tjera që nuk lidhen me çështjen bërthamore si pjesë e fushatës së tij të "presionit maksimal".

Pas një viti durimi strategjik, Irani iu drejtua të drejtave të tij ligjore të përcaktuara në nenin 26 të JCPOA, i cili i jep një pale të drejtën të pezullojë angazhimet e saj kontraktuale në rast të mosrespektimit nga nënshkruesit e tjerë dhe të heqë dorë nga disa nga kufizimet e vendosura. për programin e saj të energjisë bërthamore.

Irani dhe palët e mbetura në JCPOA kanë mbajtur gjashtë raunde bisedimesh në Vjenë, të cilat filluan pasi administrata amerikane e Joe Biden shprehu gatishmërinë për t'iu bashkuar marrëveshjes bërthamore, tre vjet pasi Trump tërhoqi në mënyrë të njëanshme Shtetet e Bashkuara nga marrëveshja.

Ndërsa vazhdonin mosmarrëveshjet për çështjet kryesore, pjesëmarrësit morën një pushim nga bisedimet pasi Ebrahim Raeisi doli fitues në zgjedhjet presidenciale të qershorit të Iranit dhe pritën që të ndodhte tranzicioni demokratik i Iranit për të vazhduar bisedimet.

Shtrirja e heqjes së sanksioneve dhe nevoja që SHBA-ja të garantojë se nuk do ta heqë përsëri JCPOA-n janë ndër çështjet kryesore që nuk u zgjidhën gjatë administrimit të ish-presidentit iranian Hassan Rouhani.

Javët e fundit, ka pasur presion në rritje ndaj Teheranit për t'u kthyer në tryezën e bisedimeve.

Administrata Raeisi, nga ana e saj, ka njoftuar disa herë se do të rifillojë bisedimet vetëm me synimin për të hequr të gjitha sanksionet e paligjshme të Shteteve të Bashkuara dhe se nuk do të marrë pjesë në bisedime për hir të bisedimeve.Burimi : Press Tv