Vjedhja e zgjedhjeve në Liban: plani saudit për të kapur shtetin

Publikuar në Nën. 9, 2021, 12:49 a.m.

Arabia Saudite po mbështet grindjet sektare dhe dhunën në rrugë për të futur në aleancën e saj të re një fitore elektorale në zgjedhjet e marsit 2022 të Libanit

Mbretëria e Arabisë Saudite ka shpallur luftë të hapur kundër Libanit, duke ndërprerë marrëdhëniet e tyre diplomatike dypalëshe në nivel ambasadori, duke ndaluar importet libaneze dhe duke kërcënuar të ndalojë fluturimet për dhe nga Libani.

Por goditjet thjesht vazhdojnë - ajo tani ka kërcënuar të parandalojë transfertat financiare në shtetin levantin dhe po shtyn për krijimin e një lobi të ri arab, besnik ndaj Riadit, i cili do të shtrëngonte vidhat në Liban dhe do ta izolonte atë nga arabët. botë.

Ndërsa këto janë disa nga masat zyrtare saudite kundër Libanit, ato më serioze po marrin një formë të fshehtë.

Me pak fjalë, Arabia Saudite synon të prishë arenën libaneze të sigurisë dhe të nxisë një përshkallëzim të grindjeve sektare brenda vendit. Vlerësimet e sigurisë nga burime të shumta sugjerojnë se një numër i linjave të gabimeve dhe dobësive tradicionale të Libanit do të aktivizohen dhe shfrytëzohen për këtë qëllim.

Këto tregojnë për përshkallëzimin e mundshëm midis Ain al-Rummaneh dhe Chiyah (të krishterët kundër shiitëve), midis Xhebel Mohsen dhe Bab al-Tabbaneh (alevitët kundër sunitëve) dhe midis Kasqasit dhe Tarik al-Jadida nga njëra anë kundrejt Chiyah nga ana tjetër (sunitë. kundrejt Shiitëve). Kjo në fund synohet të kulmojë në një zjarr në Khaldeh, një vend shumë strategjik për grupin e rezistencës libaneze Hezbollah, pasi është rruga kryesore e tranzitit për shiitët në Libanin jugor.

Burime pranë Hezbollahut shprehin shqetësimin se Arabia Saudite do të shfrytëzojë përleshjet e verës së kaluar në Khaldeh për të përshkallëzuar tensionet në rrugë sot. Gjyqësori libanez dha dënime të ashpra kundër 18 të rinjve të fiseve arabe, pasi të paktën katër burra shiitë u vranë, në ato që dukej të ishin të organizuara, në shënjestër sulme në korrik dhe gusht.

Burimet thonë se ky vlerësim vjen nga inteligjenca që Hezbollahu ka mbledhur mbi lidhjen e disa pleqve të fiseve me ambasadorin e Riadit në Bejrut, Walid al-Bukhari, i cili filloi të mbante takime me udhëheqësit kryesorë të fiseve pas rrëmbimit nga Arabia Saudite në vitin 2017 të ish-kryeministrit libanez, Saad. Hariri.

Raportet për pakënaqësinë e Riadit me Haririn dolën në atë kohë, duke përkuar me zbulimet në lidhje me marrëdhëniet e Haririt me shefin e Gjykatës Mbretërore Khaled al-Tuwaijri, i cili u akuzua për komplot kundër princit të kurorës saudite, Mohammed bin Salman.

Raportet thanë se refuzimi i Haririt për t'u përballur me Hezbollahun dhe për të nxitur çarmatimin e tij kishte mërzitur sauditët. Arabia Saudite ka rikalibruar tani aleancat e saj në Liban dhe do të zëvendësojë Haririn dhe partinë e tij politike Lëvizja e së Ardhmes me fiset arabe, të cilët janë të armatosur, të përgatitur për të luftuar dhe tashmë kanë demonstruar gatishmëri për t'u përplasur me Hezbollahun.

Pavarësisht ndërmjetësimit të vazhdueshëm midis Hezbollahut dhe fiseve nga komandanti i ushtrisë libaneze Joseph Aoun – nën kujdesin e drejtorit të inteligjencës së ushtrisë Tony Kahwagi dhe me bekimin e Dar al-Fetwa- vlerësimet tregojnë se ky ndërmjetësim do të dështojë për shkak të shtytjes saudite për përshkallëzim në terren.

Riadi nuk po kërkon rrugëdalje; ajo kërkon të prishë tërësisht ekuilibrin e sigurisë në Liban dhe t'i vërë flakën rrugës për objektivat e saj. Dhe për ta kryer këtë punë, Arabia Saudite po vendos tani bastet e saj si në partinë e ekstremit të djathtë, ekskluzivisht të Krishterë të Forcave Libaneze (LF) ashtu edhe te fiset sunite, pro-saudite arabe për t'u përballur me Hezbollahun dhe aleatët e tij.

Do të ketë të tjerë të tërhequr nga kjo aleancë e çuditshme. Biznesmeni saudio-libanez Baha Hariri, djali i madh i ish-kryeministrit të vrarë libanez Rafiq Hariri – i cili ka shumë mbështetës në Tariq al-Jadida dhe Tripoli – thuhet se ka paguar deri në dy milionë paund libanezë (100 dollarë amerikanë) për kokë kushdo që merr pjesë në luftën e mbështetur nga Arabia Saudite kundër Hezbollahut. I përfshirë në këtë aleancë të re të rremë është Ashraf Rifi, ish-kreu i Forcave të Sigurisë së Brendshme (ISF) dhe ish-ministër i drejtësisë, i cili duket se do të mbështesë axhendën saudite.

Përshkallëzimi saudit aktualisht po përputhet me reagimin kundër përpjekjeve të tij nga Hezbollahu. Kërkesa e fundit e Arabisë Saudite për dorëheqjen e ministrit të Informacionit George Kordahi për vërejtjen e tij të butë për padrejtësinë e luftës në Jemen, u hodh poshtë nga Hezbollahu dhe aleatët e tij, në mbështetje të qëndrimit të Kordahit.

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i grupit të rezistencës, Sheikh Naim Qassem, gjithashtu është kritikuar kundër provokimeve të Riadit, duke thënë se ai "kishte nisur një agresion kundër Libanit dhe duhet të kërkojë falje për agresionin e tij të pajustifikuar".

Qassem shpjegoi krizën aktuale në kontekstin e saj gjeopolitik, duke theksuar se "Arabia Saudite nuk mund të durojë më humbjet e saj në rajon, kështu që agresioni i saj kundër Libanit erdhi si një reagim" dhe duke hedhur poshtë "ndërhyrjen e Arabisë Saudite në qeveri".

Sipas nënkryetarit të Hezbollahut, “koha e agresionit saudit ndaj Libanit lidhet me Maribin dhe humbjen e madhe të Arabisë Saudite në Jemen, pasi ajo dëshiron të largojë vëmendjen nga betejat atje duke vendosur presion mbi Libanin”.

Qassem shtoi se “forcat libaneze kryen pritën e Tayouneh në emër të Amerikës.

a dhe Arabinë Saudite, me synimin për të rrethuar Hezbollahun duke u përpjekur të ndezë grindje, pasi Arabia Saudite nuk mund të tolerojë më atë që po ndodh në Liban.”

Shkurtimisht, fiset arabe dhe forcat libaneze "kaluan një provë saudite" këtë vit - për të sulmuar dhe vrarë degët e Hezbollahut - respektivisht, në Khaldeh dhe Tayouneh. Stërvitja praktike, si të thuash, u dha atyre bekimin saudit për garën e vërtetë, përpara.

Konsensusi midis Hezbollahut dhe shërbimeve libaneze të sigurisë është se Arabia Saudite kërkon një përshkallëzim në terren në teatrin libanez. Burimet besojnë se ky përshkallëzim do të intensifikohet me afrimin e zgjedhjeve parlamentare libaneze të planifikuara për në mars të vitit të ardhshëm dhe se Arabia Saudite synon t'i përdorë zgjedhjet për të formuar një qeveri më të përafruar me objektivat e saj.

Grindjet aktuale vijnë pas kolapsit ekonomik të Libanit, i cili ka shkaktuar dezertime masive në shërbimet e sigurisë dhe ushtarake.

Vlerësimet tregojnë se disa mijëra ushtarë dhe personel sigurie kanë braktisur shërbimin e tyre për shkak të humbjes së vlerës së blerjes së monedhës së tyre kombëtare; paga e tyre mujore sot nuk i kalon 65 dollarë amerikanë.

Me këto institucione jetike dhe forca sigurie – shtyllat mbi të cilat mbështetet shteti – të rraskapitura nga brenda, si do të përballen forcat e sigurisë dhe ushtarake libaneze me trazirat e ardhshme? Angazhimi i forcave të sigurisë do të përbëjë një sfidë të madhe për stabilitetin dhe të ardhmen e Libanit.

Në këtë kontekst, të folurit për vrasje politike është veçanërisht i rrezikshëm dhe mund të rrisë tensionet sektare përpara zgjedhjeve parlamentare. Përballë gjithë kësaj, do të ishte çmenduri të besohej se zgjedhjet parlamentare në Liban mund të zhvillohen në kohë.

Pavarësisht theksimit të partive politike libaneze se zgjedhjet parlamentare do të vazhdojnë sipas planit, burimet e sigurisë tani besojnë se ato ka të ngjarë të shtyhen.

Gjëja e fundit që i duhet Libanit në gjendjen e tij të cenueshme është të lejojë një agjitator të huaj, i cili po inxhinieron hapur si ndërhyrjet zgjedhore ashtu edhe përshkallëzimin e sigurisë, aftësinë për të realizuar planin e tij në mes të ditës.

Nëse Bejruti nuk mund ta ndalë agresionin saudit, atëherë ndoshta duhet t'i mohojë atij çmimin që kërkon.Burimi : The Cradle