Korpusi i Gardës së Revolucionit Islamik publikon pamjet e përballjes me piraterinë amerikane që synon naftën iraniane në Detin e Omanit

Publikuar në Nën. 4, 2021, 1:11 a.m.

Korpusi i Gardës së Revolucionit Islamik të Iranit (IRGC) publikon pamje të detajuara të konfrontimit të saj në fund të muajit të kaluar kundër një akti amerikan të piraterisë që synonte një dërgesë iraniane të karburantit.

Ngjarja ka ndodhur më 25 tetor, por lajmet dhe pamjet e të cilit janë publikuar të mërkurën.

Gjatë episodit, forcat amerikane konfiskuan cisternën që mbante një ngarkesë me naftë iraniane në Detin strategjik të Omanit, duke transferuar ngarkesën e saj të naftës së papërpunuar në një anije tjetër.

IRGC më pas organizoi një operacion detar kundër anijes së dytë, duke ulur helikopterët e saj në kuvertën e saj dhe duke lundruar anijen drejt ujërave iraniane.

Pamjet përshkruajnë incidentin me shumë detaje, së pari duke treguar komandën e inteligjencës dhe rrjetin e mbledhjes së inteligjencës të Marinës së IRGC-së duke zbuluar anijen e ngarkuar me naftën e papërpunuar të vjedhur.

Marina e IRGC-së shihet më pas duke dërguar njësitë e saj të reagimit të shpejtë në zonë për të kapur përsëri ngarkesën.

Komandot pastaj përfshihen në një operacion heliborn, i cili paraqet aeroplanin e tyre që ulet në anijen e dytë, forcat zbarkojnë dhe rimarrë ngarkesën e vjedhur.

Njësitë drone të marinës së IRGC-së, skafet dhe anije të tjera, ndërkohë, shihen duke ndihmuar operacionin.

USS The Sullivans (DDG-68) dhe USS Michael Murphy (DDG-112), dy shkatërrues amerikanë, shihen më pas duke iu afruar tankerit të dytë për të parandaluar rimarrjen e tij, por paralajmërohen larg nga Marina e IRGC.

Pamjet e transmetuara nga operacioni, ndërkohë, përshkruajnë anijet amerikane të përfshira dhe ekuipazhin e tyre në detaje të habitshme.

Një deklaratë e lëshuar nga zyra e marrëdhënieve me publikun e IRGC-së, thuhet se pas operacionit heliborn nga IRGC, forcat amerikane filluan ndjekjen e anijes së dytë duke përdorur disa helikopterë dhe anije luftarake. Megjithatë, ata nuk e kapën atë.

Forcat amerikane më pas dërguan më shumë anije luftarake për të bllokuar anijen që mbante naftën e papërpunuar të vjedhur."Amerikanët [megjithëse] vendosën të mos vazhdonin operacionin dhe u larguan nga zona pasi kuptuan gatishmërinë dhe vendosmërinë e luftëtarëve të guximshëm dhe të zjarrtë të Marinës së IRGC-së për t'u përballur me çfarëdo. aventurizëm dhe kërcënim kundër interesave të kombit iranian”, thuhet në deklaratë.

Duke falënderuar Korpusin për operacionin e suksesshëm, ministri iranian i naftës Javad Owji tha se "armiqtë e Iranit" kishin përdorur aktin e piraterisë pasi kuptuan se Republika Islamike ishte e vendosur të eksportonte karburantin e saj, pavarësisht sanksioneve të Shteteve të Bashkuara që synonin vendin.Burimi : Press Tv