Palestina kritikon përdhosjen e planifikuar amerikano-izraelite të varrezave myslimane në al-Kuds

Publikuar në Tet. 10, 2021, 2:55 p.m.

Ministria e Jashtme Palestineze ka dënuar një ceremoni të planifikuar në një varrezë në al-Kuds të pushtuar, duke thënë se ngjarja e organizuar nga grupet sioniste amerikane përdhos varrezat historike myslimane dhe shkel ligjin ndërkombëtar.

Ceremonia do të zhvillohet të hënën në varrezat historike Mamilla në Al-Kuds, në të cilat jetojnë varret e udhëheqësve myslimanë dhe banorëve të qytetit për më shumë se një mijë vjet.

Ai është rregulluar nga një numër zyrtarësh të lartë amerikanë nga administrata e ish-presidentit Donald Trump, të udhëhequr nga ish-ambasadori në territoret e pushtuara David Friedman dhe ish-sekretari i shtetit Mike Pompeo.

Në një deklaratë të lëshuar të dielën, Ministria e Jashtme Palestineze tha se e konsideron ceremoninë një sulm provokues mbi varrezat myslimane dhe një shkelje flagrante të ligjit dhe konventave ndërkombëtare.

Ai gjithashtu kritikoi ndërtimin e të ashtuquajturit Muzeu i Tolerancës i lidhur me Fondacionin Sionist Amerikan Simon Wiesenthal në një pjesë të varrezave, i cili është duke u zhvilluar që nga viti 2010 me mbështetjen zyrtare të Izraelit pavarësisht kundërshtimeve nga banorët e al-Kudsit dhe peticioneve të paraqitura Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut dhe UNESCO.

Ministria më tej i bëri thirrje qeverisë aktuale amerikane të mos marrë pjesë në ngjarjen në varrezat Mamilla.

Organizatat ndërkombëtare duhet të dënojnë dhe ndalojnë shkeljet e vazhdueshme të të drejtave politike, kulturore, historike, ligjore dhe fetare palestineze në al-Kuds, kryeqyteti i ardhshëm i shtetit palestinez, shtoi ai.

Më vete të Shtunën, Shefi i Drejtësisë Islame në Palestinë, Mahmoud al-Habbash tha në një deklaratë se ceremonia e planifikuar përbën një krim të plotë lufte pasi përbën një sulm të hapur ndaj eshtrave të paraardhësve palestinezë dhe një fyerje të rëndë për të gjithë myslimanët.

Ngjarja do të rrisë tensionet e përjetuara nga populli palestinez dhe mund të ndezë të gjithë rajonin, paralajmëroi ai, duke u bërë thirrje vendeve arabe dhe islame, Organizatës së Bashkëpunimit Islamik (OIC), Ligës Arabe dhe UNESCO të ndërhyjnë para se të jetë vonë.Burimi : Press Tv