Hezbollah: SHBA ka provuar rolin e saj në shkatërrimin e ekonomisë së Libanit

Publikuar në Tet. 10, 2021, 2:48 p.m.

Lëvizja e rezistencës Hezbollah thotë se Shtetet e Bashkuara kanë një "rol të dëshmuar" në shkatërrimin e ekonomisë së Libanit duke vendosur sanksione të ashpra kundër vendit dhe duke mbështetur zyrtarët e tij të korruptuar.

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut, Shejh Naim Qassem tha të Shtunën se amerikanët e kanë shtyrë Libanin, përmes presionit, në një pikë ku 80 përqind e popullsisë së tij janë nën kufirin e varfërisë, raportoi gazeta elektronike Raialyoum.

"Ndërhyrja e SHBA në Liban dhe korrupsioni në klasën sunduese janë dy shkaqet e përkeqësimit të situatës ekonomike dhe sociale ... Korrupsioni përforcohet nga mbështetja e SHBA për udhëheqësit e korruptuar," shtoi ai.

"Roli i Shteteve të Bashkuara në shkatërrimin e ekonomisë libaneze është vërtetuar me arsye përfundimtare. Kjo nuk është e fshehur për askënd. Ata vendosën sanksione, e çuan sistemin bankar drejt falimentimit dhe e penguan atë të ndërveprojë me vendet e tjera, "tha Shejh Qassem.

Libani është zhytur që nga fundi i vitit 2019 në një krizë të thellë financiare që ka bërë që paundi libanez të humbasë rreth 90 përqind të vlerës së tij ndaj dollarit dhe e çoi sistemin e tij bankar në kolaps.

Të Shtunën, vendi u zhyt në një ndërprerje totale pasi dy stacionet kryesore të energjisë dolën jashtë linje sepse mbaruan karburantin.

Elektriciteti shtetëror në shumicën e vendeve është mezi i disponueshëm për një orë në ditë, ndërsa karburanti i nevojshëm për të furnizuar gjeneratorët rezervë privatë është gjithashtu në mungesë, thonë raportet.

Shtetet e Bashkuara e kanë përkeqësuar krizën duke vendosur një rrethim mbi Libanin në një përpjekje për të detyruar formimin e një administrate miqësore me Perëndimin atje.

Qassem kritikoi SHBA për miratimin e të ashtuquajturit Akti i Cezarit, i cili ka penguar bashkëpunimin ekonomik të Sirisë me Libanin.

Ndalimet synojnë pothuajse të gjitha aktivitetet ekonomike dhe tregtare të Sirisë, si dhe zyrtarët qeveritarë të vendit.

Komandanti i Hezbollahut paralajmëroi gjithashtu se disa të ashtuquajtura grupe të shoqërisë civile në Liban po marrin shuma të mëdha parash nga ambasada amerikane për të financuar axhendën e tyre për të shkatërruar vendin, për të ndikuar në opinionin publik dhe për të kundërshtuar lëvizjen e rezistencës.

SHBA do të mbështesë grupet e korruptuara në zgjedhjet e ardhshme parlamentare libaneze, tha ai, duke theksuar se Amerika u detyrua të largohej nga Afganistani pas 20 vjetësh dhe tani po tërhiqet nga Siria dhe Iraku pasi ka kuptuar dështimin e skemave të saj.Burimi : Press Tv