Naser Kandil: Rruga për në Jeruzalem: Pashmangshmëria e shembjes së regjimit sionist (1)

Publikuar në Qershor 29, 2021, 3:53 a.m.

Naser Kandil, autor i Librit të Hezbollahut: The Philosophy of Power (Filozofia e Fuqisë) (2018) dhe analist i shquar politik libanez, mbuloi një intervistë të gjatë të kohëve të fundit me udhëheqësin e Hezbollahut, Sayyid Hasan Nasrallah, në një episod të programit të tij të përjavshëm në internet.

Shpjegim:

Naser Kandil, autor i Librit të Hezbollahut: The Philosophy of Power (Filozofia e Fuqisë) (2018) dhe analist i shquar politik libanez, mbuloi një intervistë të gjatë të kohëve të fundit me udhëheqësin e Hezbollahut, Sayyid Hasan Nasrallah, në një episod të programit të tij të përjavshëm në internet.

Në një intervistë me radion al-Nour të Libanit, Nasrallah sugjeroi që hipoteza se Izraeli do të zhduket në të ardhmen e afërt pa pasur nevojë për ndonjë konflikt ushtarak është "shumë e mundshme".

Më poshtë është një përkthim i pjesëve të programit të Kandilit me titull "Rruga për në Jeruzalem (Jeruzalemi)" në të cilën ai analizon hipotezën e Nasrallahut. Kjo është pjesa e parë e një serie dypjesëshe.

Burimi: Naser Kandil (YouTube)

Data: 31 maj 2020

Transkripta:

Naser Kandil:

Siç e përmenda më herët në prezantimin e shkurtër që bëra ndërsa komentoja intervistën e thelluar të Sejjid Hasan Nasrallah mbi hartën për shpërbërjen e pranisë okupuese (Izraelite), titulli i këtij kapitulli do të jetë "Rruga për në Jeruzalem". Kjo rrugë u tërhoq nga udhëheqësi i rezistencës (Nasrallah). Ne gjithmonë kemi folur për sigurinë e fundit të ekzistencës së regjimit izraelit. Që nga shfaqja e saj dyzet vjet më parë, Rezistenca (Hezbollah) ishte "e sigurt" se ky regjim do të pushonte së ekzistuari. Kjo situatë ishte absolute. Por ne kemi tre siguri të ndryshme:

1. Siguria fetare

Kjo buron nga besimi se Zoti ka premtuar fundin e regjimit izraelit. Pavarësisht nëse (siç përmendet në Kur'an) "Premtimi i Allahut është me të vërtetë i vërtetë" (Rum, 60) apo "Nëse bën mirë, e bën për vetveten dhe nëse bën keq, përsëri është për veten tënde. Tani kur të vijë koha e paudhësive tuaja të tjera, Ne do t'i dërgojmë përsëri për të sjellë pikëllim në fytyrat tuaja, për të bërë të keqen dhe për të hyrë në Beyti Makdis siç hynë për herë të parë dhe për të shkatërruar vendet që ata kanë pushtuar". (Isra: 7) ajeti… Kjo siguri buron nga besimi i tyre.

2. Siguria kohore

Ndërsa për ata që e mbështesin sigurinë e tyre në aspektet e kësaj bote, Nasrallah gjithmonë thotë se normat objektive dhe historike kryqëzohen me ligjin Hyjnor. Prandaj, ata që besojnë në norma objektive dhe historike gjithashtu e dinë se regjimi izraelit është një regjim i ndërtuar mbi uzurpim dhe okupim, duke privuar vendasit nga toka (palestinezët) nga të drejtat, rastet dhe historia. Kjo padrejtësi e madhe që ka pësuar populli palestinez do të marrë fund nëse ata vazhdojnë të luftojnë për të drejtat e tyre. Nëse njerëzit e rajonit, veçanërisht arabët dhe myslimanët, qëndrojnë me ta, nëse njerëzit e lirë dhe të nderuar të botës i mbështesin ata, nuk ka rëndësi se kush i mbështet izraelitët. Ky formacion do të shembet dhe regjimi izraelit është i dënuar të zhduket.

Këto dy lloje sigurie kanë një dimension të ardhshëm pa një datë të caktuar. Me fjalë të tjera, edhe nëse nuk ka rezistencë, asnjë pengesë, asnjë Bosht të Rezistencës, asnjë konflikt të vazhdueshëm në Palestinë, edhe nëse entiteti pushtues duket dominues dhe i kontrolluar, unë përsëri do të thosha me ndershmëri të plotë: "Unë kam besim se ky entitet nuk do të mbijetojë ". Për shembull, kur izraelitët pushtuan Bejrutin, kur pushtimi ishte në kulmin e tij, dhe në mbështetje të zgjedhjes së Bashir Gemayel si President, unë u ngrita dhe thashë publikisht se "ata nuk do të tolerohen të qëndrojnë në Liban për më shumë se tre vjet dhe së shpejti do të dalin jashtë strukturës themelore të Libanit". Mbaj mend se kam thënë: "Na jep pesë vjet dhe këto do të ndodhin ..." Sigurisht, në vitin 1985 (Ehud) Barak (ish kryeministri i regjimit sionist) pranoi vetë dhe tha: "Ne (ushtria izraelite) duhej të tërhiqeshim në kufij, por ajo që na detyroi të qëndronim ishte pamundësia për të shitur tërheqjen sepse ishte një disfatë në çdo mënyrë. Ky regjim pushtues kishte nevojë për këtë herë për të gëlltitur helmin, duke mos pasur zgjidhje tjetër përveç tërheqjes.

3. Siguria politike

Një siguri tjetër është në fushën politike. Çfarë është siguria politike? Bazuar në një lexim shkencor të fakteve, ekuilibrit të fuqisë, opsioneve, skenarëve, supozimeve të bëra nga regjimi Sionist dhe aleatët e tij në SHBA, Perëndim dhe Gji ... Kur marrim parasysh burimet e përkushtuara për të ruajtur ekzistencën (e Izraelit) dhe (normalizimin e marrëdhënieve me Izraelin) dhe bërja e gjithë kësaj pjesë e Rezistencës dhe kur krahasojmë vendosmërinë e popullit Palestinez, "Marrëveshjen e Shekullit" dhe rezultatet me Boshtin e Rezistencës dhe ekuacionet e tij, vijmë në përfundimin e mëposhtëm: Ne jetojmë në kohë kur regjimi izraelit do të marrë fund. Të gjitha daljet që regjimi Sionist mund të përdorë për t'i shpëtuar krizave të tij janë mbyllur. Ai nuk mund të bëjë më një hap përpara ose prapa. Prandaj, periudha e shpërbërjes së Izraelit ka filluar…

Pse filloj me këto përkufizime? Sepse unë dua që ky kapitull të jetë një nga kapitujt e jashtëzakonshem në "Gjashtëdhjetë minuta me Nasir Kandil" në mënyrë metodike. Ky kapitull do të jetë si një libër i tërë. Pjesa e parë që do të diskutojmë është kjo: vdekja e regjimit izraelit. Pjesa e dytë ka të bëjë me Barak (ish kryeministri i Izraelit): Çfarë tha Barak që Nasrallah i pa deklaratat e tij si një pikë kthese që duhet ndjekur dhe analizuar për të kuptuar këto dinamika? Kapitulli i tretë diskuton shfaqjet e këtij koncepti dhe këto pasoja në realitetin aktual dhe se si ato formojnë dinamikën e konfliktit. Për çfarë po lufton? Cilat çështje po zgjidhen nga Aksi i Rezistencës për ta sjellë regjimin izraelit në fundin e tij të pashmangshëm që pret sot, jo breza më vonë? Këto tre kapituj i kemi para nesh.

Zhdukja e regjimit izraelit

Ne po flasim për rënien e regjimit izraelit në kohën tonë. Sejjid Nasrallah është gjashtëdhjetë ose gjashtëdhjetë e një vjeç. Me fjalë të tjera, gjeneratë e jonë; Bazuar në standardet natyrore mjekësore dhe humanitare, ne kemi shpresë që ndërsa jetojmë jetën tonë, do të jemi dëshmitarë të vdekjes së Izraelit në njëzet vjet ose më pak, mbase në 15, 12, 10 ose 8 vjet. Ne jetojmë në një kohë kur Izraeli do të zhduket. Kjo është një situatë e pazakontë. Sigurisht, kjo do të thotë një ndryshim në të gjithë botën. Kjo do të thotë që Amerika nuk ka qenë aq ndikuese, të paktën që nga Lufta e Dytë Botërore. Pra, le të shohim. Per cfare po flasim? Z. Sayyid Nasrallah e beson këtë, dhe natyrisht që unë ndaj besimin e tij: Regjimi izraelit ka shteruar gjithçka të mundshme. Ai pati luftëra dhe konflikte, negocioi traktate dhe përfundimisht u fut në një ngërç.

Ajo ende ekziston falë fuqisë së dy gjërave. E para është se shmang përfshirjen në një konflikt që mund të çojë në luftë, sepse kjo do të jetë "lufta e madhe" në të cilën i gjithë boshti i rezistencës do të përfshihet dhe do të rezultojë në shpërbërjen e regjimit izraelit. Regjimi izraelit ekziston sepse luan zgjuar, duke shmangur këtë luftë. Ai gjuan me kujdes pa shkaktuar dëme të mëdha për të shmangur një reagim të dhimbshëm. Në rast të një përgjigjeje të dhimbshme, arroganca izraelite do ta detyrojë atë të përgjigjet vetëm për të bindur publikun se ai është i fortë, se ai mund të mbijetojë dhe t'i mbrojë ata. Ai do të duhet të përgjigjet. Subjekti izraelit do të hyjë në një luftë që do të rezultojë në vdekjen e tij. Përveç që ka shteruar gjithçka për sa i përket luftimit ose vendosjes së paqes, ai mbijeton falë këtij faktori; me paqen dua të them vendbanimet e tyre. Ai ruan ekzistencën e tij falë forcës së pranisë amerikane në rajon. Prandaj, ose amerikanët do të largohen nga rajoni dhe regjimi izraelit do të zhduket para kohe (dmth pa luftë), ose do të tërhiqet në një luftë, një "luftë të madhe" dhe do të shkatërrohet nga forca ushtarake. Kjo është arsyeja pse Sayyid Nasrallah paraqiti hipotezën në intervistën e tij të fundit televizive se ekzistenca e Izraelit mund të përfundojë pa luftë.

Vazhdon…Burimi : Medya Şafak