Prishjet izraelite të shtëpive palestineze një krim lufte: Hamasi

Publikuar në Shk. 24, 2021, 2:33 a.m.

Ajo që Izraeli po bën në prishjen e shtëpive palestineze dhe zhvendosjen e grave dhe fëmijëve është "një krim lufte" që mund të dënohet sipas ligjit ndërkombëtar, tha lëvizja e rezistencës palestineze Hamasi.

Në një njoftim për shtyp të hënën, Hamasi luanin si "një krim lufte" fushatën e vazhdueshme të Izraelit për prishjen e shtëpive palestineze në Jeruzalemin e Jerusalemit të pushtuar në Lindjen e Jugut dhe duke zhvendosur banorët e tyre, duke përfshirë gratë dhe fëmijët.

Një krim i tillë, tha Hamasi, do të "dënohet sipas ligjit ndërkombëtar, i cili përcakton sigurimin e mbrojtjes dhe ndihmës për popullatën nën pushtim", raportoi Qendra Informative Palestineze.

"Politika e regjimit izraelit për zbrazjen e Jeruzalemit [el-kuds] të popullit të saj dhe imponimi i jugjatësisë në qytet do të dështojë dhe Jerusalemi [al-Quds] do të mbetet kryeqyteti i Palestinës, duke mbajtur identitetin e saj arab dhe islamik", lëvizja e rezistencës theksoi, njoftoi TV për shtyp.

Hamasi gjithashtu denoncoi prishjen e një shtëpie dykatëshe që i përkasin Fadi Elyan, rojet kryesore të xhamisë al-Aqsa. Shtëpia ishte e vendosur në lagjen Silwan në Jerusalemin Lindor al-Quds, prishjen e të cilit të zhvendosur 17 individë të familjes së Elyan, duke përfshirë 12 fëmijë.

Lëvizja e rezistencës tha se masa kishte për qëllim ndëshkimin e Elyan për rolin e tij në mbrojtjen dhe ruajtjen e xhamisë.

Autoritetet izraelite zakonisht shkatërrojnë shtëpitë palestineze në Bregun Perëndimor të pushtuar, duke pretenduar se strukturat janë ndërtuar pa leje, të cilat janë pothuajse të pamundura për t'u marrë. Ata gjithashtu nganjëherë i rendit pronarët palestinezë për të prishur shtëpitë e tyre ose për të paguar shpenzimet e prishjes në komunë nëse nuk e bëjnë këtë.

Izraeli pushtoi Jerusalemin e Lindjes Al-Quds, Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës - territoret e palestinezëve duan për shtetin e tyre të ardhshëm - gjatë luftës gjashtë-ditore në vitin 1967.Burimi : IQNA