Turqia denoncon vërejtjet e Kryepeshkopit Grek kundër Islamit, myslimanëve

Publikuar në Jan. 30, 2021, 4:48 p.m.

Ministria e Jashtme e Turqisë dënoi të dielën vërejtjet e Kryepeshkopit të Greqisë kundër Islamit dhe Muslimanëve.  Islami është një fe e paqes e bazuar në tolerancë dhe meshire  që siguron bashkëjetesën e feve dhe civilizimeve të tjera, tha ministria në një deklaratë.

"Eshtë për të ardhur keq për të shpifur fenë tonë të shenjtë. Të gjithë duhet të përpiqen të zhvillojnë një mjedis të respektit dhe tolerancës reciproke midis pandemisë globale që po kalon e gjithë bota," tha ajo. Ministria  theksoi se deklaratat provokuese të Kryepeshkopit Ieronymos II, të cilat nxisin shoqërinë në armiqësi dhe dhunë kundër Islamit, gjithashtu tregojnë nivelin e frikshëm që ka arritur Islamofobia.

Ai vuri në dukje se arsyet pas rritjes së racizmit, islamofobisë dhe ksenofobisë në Evropë lindin nga ide të tilla malinje. Deklarata shtoi se ishte një hap i qëllimshëm dhe fatkeq drejt minimit të përgatitjeve për bisedime eksploruese.       Zyrtarët e lartë turq dhe grekë kanë thënë se do të takohen më 25 janar në Stamboll për bisedime eksploruese mbi mosmarrëveshjet dypalëshe, të cilat përfshijnë kufijtë detarë dhe të drejtat e shpimit në rajon.

Myslimanët grekë gjithashtu dënuan komentet e Kryepeshkopit të shtunën, duke deklaruar se një retorikë më "konstruktive" është e nevojshme për një mjedis paqësor, veçanërisht në ditët bashkëkohore të rrënuara nga pandemia.  Qëndrimi i padëshirueshëm i vendit ndaj popullsisë së tij myslimane nuk është një fenomen i ri. Për shembull, deri vonë, Athina njihej si kryeqyteti i vetëm evropian pa xhami, edhe pse ka rreth 300,000 myslimanë në zonën më të madhe të Athinës.  Në nëntor 2020, për herë të parë që nga shekulli i 19-të, Athina dëshmoi përurimin e një xhamie zyrtare, pasi përpjekjet e shumta nga komuniteti mysliman më në fund dhanë rezultat.     Greqia ishte nën sundimin e Perandorisë Osmane për shekuj, deri në 1829 kur popullsia Greke arriti të fitonte pavarësinë nga perandoria. Në atë kohë, kishte shumë xhami dhe arkitekturë tjetër osmane në të gjithë Greqinë. Sidoqoftë, trazirat dhe pavarësia shkaktuan një valë gjatë së cilës e gjithë arkitektura e tillë u dëmtua ose u hoq, duke lënë përfundimisht Athinën pa asnjë xhami.

Në fakt, mungesa e xhamive në Athinë është një normë për shumicën e qyteteve greke pasi xhamitë e vetme të sanksionuara zyrtarisht në vend janë në rajonin kufitar verior me Turqinë, ku jetojnë deri në 150,000 anëtarë të një pakice myslimane.Burimi : Daily Sabah