Komandanti: Irani do të rifillojë patrullimin detar në Detin e Kuq

Publikuar në Jan. 18, 2021, 12:54 a.m.

Shefi i Shtabit të Forcave të Armatosura Iraniane, Gjeneral Majori Muhammad Hussein Bakeri zbuloi planet për rinisjen e misioneve të patrullimit detar në Detin e Kuq për të mbrojtur anijet tregtare të vendit.

Duke folur para gazetarëve në periferi të një ceremonie të së Mërkurës në të cilën dy anije të reja u bashkuan me Marinën Iraniane, Gjeneral Majori Bakeri dha një siguri se Irani do të vazhdojë të mbrojë të gjitha interesat e tij me forcë.

Republika Islamike do të përfshijë përsëri Detin e Kuq në listën e zonave për operacionet e saj të patrullimit detar pas një serie veprimesh të kufizuara kundër anijeve tregtare iraniane në atë det, shtoi ai.

Irani do të sigurojë sigurinë e plotë të anijeve të tij tregtare dhe anijeve të naftës në Detin e Kuq, shtoi komandanti.         Gjeneral Majori Bakeri gjithashtu vuri në dukje dy anijet luftarake të brendshme që u bashkuan me Marinën Iraniane në ujërat e jugut, duke thënë se anija e bazës përpara Makran është një "bazë lundruese detare" e përdorur për misionet mbështetëse të Marinës Iraniane dhe operacionet në ujërat e largëta.

Anija bazë Makran mund të mbajë 100,000 tonë karburant dhe ujë të freskët dhe t'i furnizojë ato me anije detare në vende të ndryshme. Anija iraniane është e aftë të bëjë udhëtime për 1.000 ditë pa thirrje porti. Në shtator, komandanti i marinës, admirali Husein Khanzadi tha që Makran është anija më e madhe ushtarake e vendit që mund të mbajë shtatë helikopterë. Mund të sigurojë mbështetje për forcat e marinës dhe anijet luftarake në det të hapur, veçanërisht në Oqeanin Indian Verior, Bab el-Mande.Burimi : Tasnim News Agency