Dy të tretat e jemenasve nuk kanë qasje në ujë të sigurt mes agresionit në vazhdim të udhëhequr nga sauditët

Publikuar në Jan. 18, 2021, 12:50 a.m.

Agresioni i koalicionit të udhëhequr nga Sauditët kundër Jemenit ka privuar dy të tretat e jemenasve nga qasja në ujë të pijshëm dhe shërbimet themelore shëndetësore.

"Dy në tre jemenas nuk kanë qasje në ujë të sigurt dhe shërbime themelore shëndetësore," tha Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq në Jemen në një postim në llogarinë e tij në Twitter.

"Ne siguruam 800,000 litra karburant për Korporatën Lokale për Ujë dhe Kanalizime dhe Spitalin Al-Thawra në Hudaydah, përveç mbështetjes sonë të rregullt për sektorin e ujit dhe shëndetit rreth Jemenit, por nevoja mbetet e madhe," shtoi ai.

Arabia Saudite dhe një numër i aleatëve të saj filluan luftën ndaj Jemenit në Mars 2015 për të shtypur një kryengritje që kishte rrëzuar një regjim miqësor të Riadit.

Në fund të nëntorit, Kombet e Bashkuara (KB) ofruan numrin e ri marramendës të 233,000 nga lufta e udhëhequr nga Sauditi ndaj Jemenit, duke theksuar rëndësinë e një armëpushimi.

Zyra e OKB për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) lëshoi ​​një raport, duke e quajtur atë "të pafat dhe të papranueshëm".

Trupi Ndërkombëtar tha se ata që u numëruan kishin humbur jetën ose direkt për shkak të konfliktit ose për arsye të lidhura me luftën.

Sipas raportit, Jemeni aktualisht po përballet me krizën më të keqe humanitare në botë dhe më shumë se 80% e banorëve të saj kanë nevojë për ndihmë dhe mbështetje humanitare.

Lufta ka dëmtuar rëndë infrastrukturën e Jemenit, duke shkatërruar spitalet, shkollat ​​dhe fabrikat.

OKB thotë se mbi 24 milion jemenas kanë nevojë urgjente për ndihmë humanitare, përfshirë 10 milion që vuajnë nga nivele ekstreme të urisë.

Fëmijët janë ndër viktimat më të rrezikuara të luftës Saudite ndaj Jemenit, por çështja mezi ka tërhequr ndonjë përgjigje ndërkombëtare.

Agjencia e OKB për fëmijë paralajmëroi në fund të qershorit 2020 se mungesa e ndihmës humanitare mes pandemisë së koronavirusit kërcënoi të shtynte më shumë fëmijë në Jemen në prag të urisë.Burimi : Press Tv