Analiza e operacionit të fundit të Ansarullahut

Publikuar në Dhj. 5, 2020, 1:28 a.m.

Zëdhënësi i Forcave të Armatosura të Jemenit Yahya Sari tha se Njësia e Raketave e Ushtrisë së Jemenit shënjestroi objektin e shpërndarjes së naftës Aramco në Arabinë Saudite me një raketë Jerusalem-2. Zëdhënësi shkroi në faqen e tij në Twitter se këto raketa kanë hyrë së fundmi në shërbim, pasi kaluan teste praktike të suksesshme që nuk janë zbuluar ende në thellësitë e Arabisë Saudite.

Zëdhënësi i Forcave të Armatosura të Jemenit Yahya Sari tha se Njësia e Raketave e Ushtrisë së Jemenit shënjestroi objektin e shpërndarjes së naftës Aramco në Arabinë Saudite me një raketë Jerusalem-2. Zëdhënësi shkroi në faqen e tij në Twitter se këto raketa kanë hyrë së fundmi në shërbim, pasi kaluan teste praktike të suksesshme që nuk janë zbuluar ende në thellësitë e Arabisë Saudite. Ai shtoi se operacioni u krye në përgjigje të agresionit të vazhdueshëm dhe rrethimit të Jemenit dhe se forcat e armatosura jemenase kishin premtuar të kryenin një operacion në shkallë të gjerë në thellësitë e Arabisë Saudite disa ditë më parë.

Nga ana tjetër, Ushtria e Jemenit çliroi bazën strategjike Mass, disa ditë më parë. Kjo bazë ushtarake ishte selia e fundit dhe më e rëndësishme e koalicionit Saudit në perëndim dhe veriperëndim të provincës Ma'rib. Riparja e bazës tregon se koalicioni saudit i ka dhënë lamtumirën veriperëndimit të Ma'rib. Baza lidhte kryeqytetin e Sana me qytetin Ma'rib dhe ishte linja kryesore e mbrojtjes së forcave të koalicionit në perëndim të qytetit Ma'rib.

Duke pasur parasysh këtë dhe duke marrë parasysh atë që ndodhi në Jemen javën e kaluar, duhet t’u referohemi disa pikave:

1- Ushtria e Jemenit ka zgjeruar operacionet e saj në dimensione të ndryshme, dhe ky përparim dhe zhvillim nuk është i kufizuar në zona të veçanta. Siç mund të shihet, këto operacione përfshijnë fushat raketore dhe tokësore, dhe ky zhvillim i kombinuar ka çuar në disa suksese për popullin jemenas.

2- Ushtria e Jemenit i kreu këto operacione bazuar në një logjikë shumë të rëndësishme dhe në një strategji të llogaritur. Për shembull, operacioni për të shpëtuar bazën Mass do të ndryshojë rrjedhën e ekuacioneve ushtarake në veri dhe veriperëndim të Jemenit në favor të ushtrisë, dhe ky operacion, në një kuptim, është i drejtuar kundër koalicionit Saudit në rajonet veriore të Jemenit. E njëjta gjë vlen edhe për Aramco, pasi kjo kompani është shumë e rëndësishme për sa i përket burimeve financiare për Arabinë Saudite.

3- Mënyra e vetme për të detyruar koalicionin Saudit që t'i japë fund luftës brutale në Jemen është të bësh kosto për ta. Këto kosto nuk mund të arrihen vetëm në territorin e Jemenit dhe përmes rritjes së humbjeve njerëzore, këto kosto duhet të mbulojnë një gamë më të gjerë të dimensioneve. Strategjia e tanishme e Ushtrisë së Jemenit është që ta bëjë koalicionin të paguajë një çmim për t'i dhënë fund kësaj lufte dhe rrethimit.

4- Këto operacione dhe veprime i dërgojnë një mesazh të rëndësishëm dhe të qartë koalicionit Saudit: Ushtria Jemenase tani është kthyer në një forcë parandaluese me një larmi të mundësive dhe kapacitet luftarak. Ushtria e Jemenit jo vetëm që demonstroi aftësitë e saj mbrojtëse, por gjithashtu kreu operacione sulmuese. Këto janë veprime që ndikojnë në rezultatet dhe nivelet strategjike të luftës në një shkallë më të gjerë dhe i sjellin përfitim Ushtrisë së Jemenit.

Në përgjithësi, mund të konkludohet se strategjia e luftës në shkallë të plotë për koalicionin Saudit ka hyrë në fazat e saj specifike dhe ndryshimi midis kësaj lufte dhe asaj që ka ndodhur në vitet e fundit do të vërehet në fushën e saj dhe nivelet strategjike. Prandaj, për shkak të ngjarjeve të ndryshme në të ardhmen e afërt, ne do të shohim një ndryshim në nivelet e ndryshme në bilancin e fuqisë së Luftës në Jemen, dhe kjo situatë do të çojë në një ndryshim të strategjisë në luftën e ardhshme.

 Burimi : Medya Şafak