Fëmija palestinez humbi një sy nga të shtënat izraelite

Publikuar në Dhj. 1, 2020, 10:03 p.m.

Bashar Elyan ishte duke u kthyer nga shkolla për në shtëpinë e tij në kampin e refugjatëve Kalandia, në veri të Jerusalemit të okupuar, kur një plumb izraelit e goditi atë në syrin e djathtë.

Fëmija 15-vjeçar palestinez  bërtiti, "Sytë e mi, sytë e mi" dhe menjëherë ra në tokë para se të merrej në Spitalin Mjekësor Palestinez në Ramallah, dhe prej andej në Spitalin Al-Najah në Nablus. Atje djali Elyan u trondit me lajmin që do ta ndiqte për gjithë jetën e tij, "duke ia hequr plotësisht syrin e djathtë".

Elyan tha: “Sapo u largova nga shkolla, pashë policinë izraelite që gjuante drejtpërdrejt dhe plumba metali, bombola gazi lotsjellës dhe bomba me ze ndaj civilëve. U përpoqa të mbulohesha në murin e shkollës, por ndjeva se diçka po hynte në sytë e mi. Dhimbja ishte e fortë dhe unë rashë ne tokë. ”

Ai shtoi se nuk bëri asgjë dhe nuk përbënte asnjë rrezik për policinë e okupimit, duke pyetur: "Çfarë kam bërë që të humbas syrin?"

Ai shprehu frikën e tij se heqja e syrit do të ndryshojë rrjedhën e jetës së tij pasi ai është ende në klasën e dhjetë në shkollë.

Nëna e tij u bëri thirrje institucioneve ndërkombëtare që t'i përmbahen përgjegjësive të tyre dhe ta kërkojnë Izraelin përgjegjës për veprimin e tij të tmerrshëm ndaj fëmijës së saj.

 

Duke qarë kaq shumë, nëna pyeste veten: "Çfarë bëri djali im për të synuar syrin e tij?" Ky është terrori që pushtimi izraelit po praktikon pa e vënë askush para llogari, shtoi ajo.

Ajo u bëri thirrje Autoritetit Palestinez (PA) dhe të gjithë zyrtarëve palestinezë të paraqesin një padi kundër okupimit për krimet e tij të vazhdueshme kundër fëmijëve dhe popullit palestinez.

Ky krim izraelit përkon me Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve e cila u miratua nga Kombet e Bashkuara në vitib 1954. Fëmijët palestinezë i nënshtrohen sistematikisht një agresioni të vazhdueshëm Izraelit, qoftë duke vrarë, arrestuar ose plagosur, dhe incidenti i Elyan nuk do të jetë i fundit.

Të nesërmen, ankoruesja palestineze, Aseel Suleiman, tha se fëmija Elyan është  si provë e praktikave terroriste të Izraelit tha dhe mosrespektimin e tij nga çdo marrëveshje me palestinezët. .

Ajo shtoi, "Bashar humbi syrin e tij, por ai fitoi vizionin që ju nuk e keni ... (duke iu drejtuar AP)".Burimi : The PIC