Iran: Të Drejtat e Njeriut në Rrezik nga Unilateralizmi Amerikan

Publikuar në Tet. 18, 2020, 2:22 a.m.

Irani paralajmëroi se politikat e njëanshme të miratuara nga Uashingtoni kanë vënë në rrezik të drejtat e njeriut në të gjithë globin.

"Rritja e unilateralizmit përbën një kërcënim real global për mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut," tha të mërkurën përfaqësuesi i Iranit në Komitetin e Tretë të Asamblesë së Përgjithshme të OKB, Muhamed Zareian, duke ju drejtuar një takimi në internet, i cili gjithashtu u ndoq nga Komisionerja e Lartë për të Drejtat e Njeriut, Michelle Beqare.

"Ndikimi dhe shtrirja e masave të paligjshme të njëanshme shtrënguese të vendosura mbi popullin e Iranit janë përkeqësuar edhe gjatë pandemisë," shtoi ai.

"Qeveria e SH.B.A. ka synuar bashkëqytetarët e mi, në veçanti, më të prekshmit midis tyre, duke përfshirë gratë, fëmijët, të moshuarit dhe ata që kanë nevojë për kujdes mjekësor. Ky nuk është gjë tjetër veçse një akt i terrorizmit ekonomik," theksoi ai.

"Delegacioni im përsërit zhgënjimin e tij që ndërsa të gjitha aspektet e të drejtave të njeriut të dhjetëra miliona në të gjithë botën i nënshtrohen masave të njëanshme shtrënguese, vëmendja e nevojshme nuk u është kushtuar këtyre krimeve dhe shkeljes masive gjenocidale të të drejtave të njeriut," tha Zareian.

"A ka ndonjë mënyrë që viktimat e pafajshme të masave të njëanshme shtrënguese të dëgjohen dhe vuajtjet e tyre të korrigjohen dhe të kompensohen," pyeti ai.

Në vërejtjet përkatëse të martën, Ministri i Jashtëm iranian Muhammad Xhevad Zarif kritikoi  SHBA për privimin e kombit të tij nga ilaçet dhe pajisjet mjekësore të nevojshme duke vendosur sanksione më të ashpra ndonjëherë kundër Iranit, duke e përshkruar atë si krim kundër njerëzimit.

 Zarif i bëri komentet në një bisedë telefonike me homologun e tij japonez, Motegi Toshimitsu.

Ai nënvizoi domosdoshmërinë për hyrjen e Iranit në burimet e saj në valutë të huaj në Japoni dhe dënoi kufizimet e paligjshme të vendosura nga sanksionet e SHBA-ve.

 Zarif përshkroi masat e Uashingtonit të cilat parandalojnë blerjen e ilaçeve dhe ushqimit nga populli iranian si krim kundër njerëzimit.

"Ne presim që qeveria japoneze të parandalojë veprimin e paligjshëm të SHBA-ve brenda kornizës së ndërmarrjes së përgjithshme të vendeve për të zbatuar rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB, duke përfshirë rezolutën 2231," shtoi ai.

Zarif gjithashtu nënvizoi rolin aktiv dhe konstruktiv të Iranit në rivendosjen e paqes dhe stabilitetit në rajon dhe tha, "Prania e forcave të huaja nuk ndihmon dhe më tepër shkakton kompleksitet dhe përkeqëson problemet në rajon".Burimi : Fars News Agency