Irani përkujton poetin e shquar Hafizin

Publikuar në Tet. 16, 2020, 12:32 a.m.

Iranianët të dielën përkujtojnë Ditën Kombëtare të Hafëzit, një poet persian i shekullit të 14-të shumë i nderuar nga shkrimtarët dhe studiuesit e famshëm në të gjithë botën.

Ngjarjet kombëtare mbahen kryesisht në qytetin jugor të Shirazit, ku lindi poeti i shquar dhe varri i tij.

Mijëra tifozë dhe entuziastë vizitojnë varrin e poetit, Hafezyeh, në Shiraz më 12 tetor të çdo viti për t'i dhënë homazh poetit, veprat e të cilit konsiderohen gjerësisht si thelbi i kulturës iraniane.

Ka edhe ngjarje të ngjashme në Teheran dhe qytete të tjera, ku zyrtarët dhe tifozët diskutojnë për poezitë e Hazefit.

Libri i soneteve ose Ghazals i Hafezit  janë në persisht dhe ato janë përkthyer në shumë gjuhë, duke ndikuar në shumë poetë të njohur në historinë njerëzore, përfshirë poetin e shquar gjerman të shekullit të 18-të Johann Wolfgang von Goethe.

Poeti dhe shkrimtari anglez Edward FitzGerald e quajti Hafez "muzikantin më të mirë të fjalëve".

Shumë ekspertë të letërsisë e konsiderojnë Hafëzin si zërin më të madh në kulturën dhe misticizmin persian dhe mjeshtrin e padiskutueshëm të sonetit.

Tema e soneteve të tij është shpirtërore, humaniste dhe e kuptueshme për lexuesit.

Megjithëse emri i plotë i poetit është Shamseddin Muhammed, ai është i njohur me emrin e tij të pendës Hafez, që do të thotë ai që mëson përmendësh Kur’anin.

Hafezit iu dha titulli, sepse ai ishte hafiz i Kuranit te Shenjtë përmendësh dhe besonte se interpretimi i tij natyrisht do të sillte drejtësi dhe liri në jetën e përditshme të njerëzve dhe do të zvogëlonte depresionin, kaosin dhe fatkeqësinë.Burimi : IQNA