Asadi pranon se ka nevojë për praninë ruse në Siri për të 'kundërshtuar' fuqinë perëndimore

Publikuar në Tet. 11, 2020, 2:37 a.m.

Presidenti sirian Bashar Al-Assad ka pohuar se prania ushtarake e Rusisë në vend siguron një kundërpeshë të dobishme për fuqitë perëndimore të cilët janë të përfshirë në fushatën e vazhdueshme kundër grupit të Shtetit Islamik.

Asadi përmendi ndikimin e dy bazave kryesore të Rusisë në Siri - një bazë detare në Tartous dhe bazës ajrore në Latakia - si sigurimin e një ekuilibri ndaj ndikimit perëndimor në vend, gjatë një interviste me një gazetë të lidhur me ministrinë ruse të mbrojtjes.

"Ky ekuilibër global ushtarak ka nevojë për rolin e Rusisë ... kjo ka nevojë për baza (ushtarake) ... ne përfitojmë nga kjo," tha Asad, sipas Reuters.

Asad gjithashtu pranoi rolin kritik që Moska luajti në kthimin prapa të një "situate të rrezikshme" pasi rebelët pushtuan provincën Idlib në 2015 dhe përparuan në fronte të tjera.

Intervista shënoi përvjetorin e pestë të ndërhyrjes së Rusisë në luftën në Siri, e cila analistët besojnë se luajti një çelës roli në mbijetesën e regjimit të Asadit.

Rusia hyri në luftën Siriane në 30 Shtator 2015, duke siguruar mbështetje ajrore, mercenarë, mbrojtje ajrore, trajnime dhe këshilla ushtarake të cilat kanë qenë kritike për ri-kapjen e regjimit në shumicën e qendrave urbane.Burimi : The New Arab