Marshi i Arbainit Tregon Fuqinë e Besimit, Dashurinë për Njerëzimin

Publikuar në Tet. 11, 2020, 2:32 a.m.

Nënkryetari i Institutit Al al-Bayt (a.s.) në Turqi tha se marshimi vjetor i Arbainit demonstron fuqinë e besimit dhe dashurisë për njerëzimin dhe fisnikërinë.

Duke folur për IQNA, Michael Guzil tha se procesionet vjetore të mbajtura për Arbain simbolizojnë dashurinë për lëvizjen dhe kryengritjen e Imam Huseinit (a.s.).

Ai më tej vuri në dukje theksin e Udhëheqësit të Revolucionit Islam, Ajetullah  Sejid Ali Khamenei në përdorimin e potencialeve të Arbainit në përpjekjet për të krijuar një civilizim të ri Islam, duke thënë se është e rëndësishme të përfitosh nga këto potenciale.

Sa i përket kufizimeve të paraqitura këtë vit për shkak të pandemisë së koronavirusit, Guzil tha nëse dikush nuk mund të marrë pjesë në procesionet Arbainit, ata mund të udhëtojnë në Qerbela me zemrat e tyre.

Besimtarët gjithashtu mund të recitojnë Lutjen e Arbainit  dhe të ndjekin ritualet e Arbainit në shtëpi përmes televizionit dhe mediave sociale, shtoi ai.

Diku tjetër në komentet e tij, Guzil tha se Marshimi i Arbainit nuk është vetëm për Shiitët, por shumë muslimanë Suni si dhe të Krishterë dhe të tjerë gjithashtu marrin pjesë aktivisht në procesione.

Arbaeeni, i cili është një nga tubimet më të mëdha fetare në botë, vjen 40 ditë pas Ashuras, përvjetorin e martirizimit të Imamit të tretë Shia, Imam Husseinit  (a.s.).

Çdo vit, një turmë e madhe e Shiave dynden në Qerbela, ku ndodhet faltorja e shenjtë e Imam Huseinit (a.s.), për të kryer ritet e zisë.

Në fillim të këtij viti, Bagdadi kishte thënë se do të ndalonte të gjithë pelegrinët e huaj të vizitonin Irakun për Arbain për shkak të shpërthimit të COVID-19.

Por të mërkurën, qeveria e Irakut tha se do të lejojë secilin vend të dërgojë më së shumti 1,500 pelegrinë në Irak për të marrë pjesë në procesionet Arbainit.

Instituti Al al-Bayt (a.s.) në Turqi është i lidhur me zyrën e klerikut të madh Shia në Irak, Ajetullah, Sejid Ali al-Sistani.Burimi : IQNA