Moska kritikon pretendimet e "paligjshme" të SHBA-ve mbi sanksionet e Iranit

Publikuar në Shta. 23, 2020, 12:49 a.m.

Ministria e jashtme ruse dënoi të dielën deklaratën e njëanshme nga Shtetet e Bashkuara se sanksionet e OKB për Iranin janë përsëri në fuqi si "të paligjshme" dhe "të papranueshme".

"Nismat dhe veprimet e paligjshme të Shteteve të Bashkuara nga përkufizimi nuk mund të kenë pasoja ligjore ndërkombëtare për vendet e tjera," tha ministria e jashtme në një deklaratë.

Rusia, një aleate kryesore e Iranit, akuzoi Uashingtonin për shfaqjen e një "performance teatrale" dhe këmbënguli që deklaratat e SH.B.A. "nuk korrespondojnë me realitetin".

Ai akuzoi SHBA për "përpjekjen për të detyruar të gjithë të veshin syze të realitetit virtual" dhe të pranojnë versionin e saj të ngjarjeve, duke shtuar:

"Bota nuk është një lojë kompjuterike amerikane".

Mospranimi i Uashingtonit i ka dhënë një "goditje serioze autoritetit të Këshillit të Sigurimit të KB" dhe tregoi "përbuzje të hapur për vendimet e tij dhe për të drejtën ndërkombëtare si një e tërë", tha ministria.

"Kjo është e papranueshme, dhe jo vetëm për ne, por edhe për anëtarët e tjerë të Këshillit të Sigurimit."

Rusia tha se "mbështet plotësisht" pozicionin e shumicës së anëtarëve të Këshillit të Sigurimit se lëvizjet e SH.B.A.-së janë "juridikisht dhe proceduralisht të pavlefshme".

Rusia tha se përpjekjet për të siguruar përmbushjen e marrëveshjes bërthamore të vitit 2015 do të vazhdojnë.

"Shtetet e Bashkuara nuk duhet të përkeqësojnë situatën, por menjëherë të heqin dorë nga kursi i saj për të shkatërruar JCPOA [Marrëveshja  Bërthamore 2015]," tha Moska.Burimi : The New Arab