Më shumë se 3700 fëmijë, 2300 gra të vrarë në luftën e udhëhequr nga Sauditët në Jemen

Publikuar në Shta. 15, 2020, 1:10 a.m.

Syri i Qendrës së Njerëzimit për të Drejtat dhe Zhvillimin vlerësoi se gjatë rreth 2000 ditëve të agresionit të udhëhequr nga Sauditet ndaj Jemenit më shumë se 43,000 civilë jemenas janë vrarë dhe plagosur.

Sipas njësisë së monitorimit të qendrës, agresioni SHBA-Saudite vrau dhe plagosi 43181 shtetas, 16978 prej tyre u vranë, 3790 prej tyre janë fëmijë dhe 2381 janë gra.

Deklarata tregoi se agresioni shkaktoi lëndime në 26203 qytetarë, përfshirë 4089 fëmijë dhe 2780 gra, raportoi TV Al-Masirah.

Numri i objekteve të shkatërruara dhe të dëmtuara arriti në 9135 objekte, shtoi ai.

Ai deklaroi se agresioni shkatërroi dhe dëmtoi 15 aeroporte, 16 porte detare, 304 stacione elektrike dhe gjeneratorë, dhe 537 rrjete dhe stacione komunikimi.

Agresioni ajror shkatërroi qëllimisht dhe shënjestroi 2098 rezervuarë dhe rrjete uji, dhe 1965 struktura qeveritare dhe 2200 rrugë dhe ura.

Deklarata theksoi se shtëpitë civile që u shkatërruan dhe dëmtuan si rezultat i agresionit arritën në 565.973 shtëpi, përveç 576.528 objekteve të shërbimit. Ai tregoi se agresioni shkatërroi 176 objekte universitare, 1375 xhami, 365 objekte turistike dhe 389 spitale dhe objekte shëndetësore.

Qendra Eye of Humanity konfirmoi se agresioni shkatërroi dhe shënjestroi 1095 shkolla dhe qendra arsimore, 6732 fusha bujqësore, 132 objekte sportive, 244 site arkeologjike dhe 47 objekte mediatike.

Sipas deklaratës së Qendrës, numri i institucioneve ekonomike të shkatërruara dhe të dëmtuara në 2000 ditë arriti në 22,404 institucione ekonomike, duke përfshirë 392 fabrika, 286 transportues të karburantit, 11227 institucione tregtare dhe 407 ferma të pulave.

Deklarata deklaroi se agresioni shkatërroi qëllimisht 6.899 automjete transporti, 463 anije peshkimi, 884 dyqane ushqimore, 391 stacione karburanti, 672 tregje dhe 783 kamionë ushqimorë.