Kryetari Rouhani: Ceremonia e zisë së Imam Huseinit do të mbahet me lavdi duke respektuar protokollet shëndetësore

Publikuar në Gus. 2, 2020, 4:18 a.m.

Duke theksuar se krijimi i një dikotomi midis "jetës dhe bukës" dhe "zisë dhe shëndetit" është e gabuar dhe të dy duhet të jenë së bashku në përputhje me protokollet shëndetësore, Presidenti tha se ceremonia e zisë së Imam Huseinit (AS) duhet të mbahen në të gjithë vendin me lavdi me respektimin e saktë të protokolleve shëndetësore.

Duke folur të shtunën në seancën e Task Forcës Kombëtare për Luftimin e Koronavirusit, Presidenti Hassan Rouhani tha: "Këtë vit, përdorimi i maskave dhe vëzhgimi i distancës fizike nga vajtuesit, dhe mos grumbullimi në një vend janë një pjesë e lavdisë së Imam Huseinit .

Ai theksoi se ceremonia e zisë duhet të mbahet në atë mënyrë që jo vetëm që nuk i jep pretekst armiqve, por gjithashtu e bën Iranin një model për vendet e tjera dhe shiitët që mbajnë ceremoninë e zisë së Imam Huseinit.

Presidenti shtoi, "Fakti që populli i Iranit  qëndron dhe reziston kundër ngacmimit të Amerikës, është për shkak të mësimit nga kultura e Ashures, dhe kjo kulturë e ka bërë popullin tonë të fortë dhe elastik".

Referuar përvojës së mirë të mbajtjes së tubimeve fetare gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit dhe mënyrës sesi njerëzit i ndoqën protokollet gjatë këtij muaji, Dr Rouhani tha: "Për fat të mirë, mbajtja e ceremonive fetare gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit ishte e tillë që askush, madje as armiqtë, mund të thonin se Ramazani ka ndihmuar që koronavirusi të përhapet ”.

"Në muajin e Muharremit, duhet të mbahen ceremoni zie në mënyrë që protokollet shëndetësore të respektohen mirë," tha Rouhani.

Presidenti tha: "Vetë ceremonia e zisë duhet të mbahet po aq e lavdishme si vitet e kaluara, me ndryshimin se këtë vit përdorimi i maskave, vëzhgimi i distancës fizike dhe mos mbledhja dhe grumbullimi në një vend do të jetë pjesë e lavdisë së ceremonive të zisë".

Dr. Rouhani theksoi, "Askush nuk mund të krijojë një hendek midis fesë dhe shkencës, dhe shpresojmë që këtë vit, atmosfera e Muharremit, me përpjekjet e të gjithë njerëzve të përfshirë, të shoqërohet me respektimin e udhëzimeve shëndetësore".

Në një pjesë tjetër të fjalës së tij, Dr. Rouhani iu referua sanksioneve të vendosura nga armiqtë në vitet e fundit dhe kushtet që shpërthimi i koronavirusit në muajt e fundit krijoi për njerëzit dhe i bëri jetën e tyre të vështirë.

Ai tha, "Gjatë këtyre dy viteve dhe disa muaj sanksioneve dhe pesë muajve të luftimit të koronavirusit, populli i madh iranian ka treguar se ata kanë forcë të mjaftueshme për t'i rezistuar presioneve".

Presidenti shtoi, "Ky komb i madh ka dëshmuar mirë se kurrë nuk do të gjunjëzohet para presionit të armiqve, dhe me vullnetin, ndihmën dhe bashkëpunimin e njëri-tjetrit, çdo problem është bërë i lehtë për njerëzit".

Referuar nevojës për të krijuar shpresë në shoqëri për të zgjidhur problemet, Dr. Rouhani tha: "Dëshpërimi duhet të eleminohet, sepse nëse dëshpërimi përhapet në shoqëri, nuk do të ketë sukses; Ne gjithmonë shpresojmë për të ardhmen dhe suksesin, dhe e dimë se në fundi, fitorja dhe suksesi do t'i jepen kombit tonë ".

 

Presidenti përmendi planifikimin e duhur si një kërkesë tjetër e nevojshme nga shoqëria për të kapërcyer vështirësitë dhe problemet dhe shtoi, "Sot, të gjithë sektorët në vend kanë kryer detyrat e tyre mirë me një planifikim të duhur, të cilin ne kemi arritur të fitojmë në luftën kundër koronavirusit ".

Dr. Rouhani deklaroi, "Nëse nuk do të kishim prodhuar maska ​​N-95, ventilatorë, fustane dhe ilaçe në vend dhe do të shikonim jashtë, do të kishim përballuar shumë probleme kundër koronavirusit sot".

Duke thënë se sot populli iranian është i pranishëm me të gjitha fuqitë në fushën e prodhimit dhe aktivitetit ekonomik, Dr. Rouhani tha, "Hapja e projekteve të ndryshme në sektorë të ndryshëm, që po bëhet çdo të enjte, tregon se vendi po punon shumë" .

Duke iu referuar nevojës për të ruajtur gjallërinë dhe moralin e shoqërisë, Dr. Rouhani tha: "Nëse shoqëria humbet moralin e saj dhe vuan nga depresioni dhe ankthi, nuk do të jetë në gjendje të ketë sukses në aktivitetet e saj".

Dr. Rouhani vlerësoi përgjegjësinë dhe frymën e sakrificës, bashkëpunimit dhe ndihmës së ndërsjellë midis popullit të Iranit, veçanërisht në ditë të veçanta të vitit si Arafa dhe Muharremi dhe Safari.

Presidenti shtoi, "Për fat të mirë, sipas raportimeve, në disa provinca, me zbatimin e protokolleve dhe përpjekjet e njerëzve, ne kemi qenë në gjendje të kapërcejmë kulmin e sëmundjes, dhe në disa provinca, të cilat po hyjnë në kulmin e sëmundja, duhet të bëjmë më shumë kujdes ”.Burimi : ABNA