Haxhi do të mbahet me numër të kufizuar të haxhijve

Publikuar në Qershor 28, 2020, 1:10 p.m.

Arabia Saudite do të kufizojë rreptësisht numrin e njerëzve që mund të marrin pjesë në   haxbin e këtij viti në Mekë për shkak të koronavirusit, sipas mediave shtetërore.

Ministria Saudite e Haxhit dhe Umrah tha që haxhi vjetor do të kufizohej në një numër shumë të kufizuar te haxhijve  të të gjitha kombeve ,  njoftoi Agjencia Saudite e Shtypit (SPA).

Një deklaratë e ministrisë thoshte se ndërsa rastet e COVID-19 vazhdojnë të rriten globalisht, dhe për shkak të rreziqeve të përhapjes së koronavirusit në hapësira të mbushura me njerëz dhe nga vendet e tjera, Haxhi do të zhvillohet këtë vit me një numër të kufizuar pelegrinësh nga të gjitha kombësitë që banojnë vetëm në Arabinë Saudite, të cilët janë të gatshëm të kryejnë haxhin ".

"Ky vendim është marrë për të siguruar që Haxhi të kryhet në mënyrë të sigurtë ndërsa të gjitha masat parandaluese për të mbrojtur myslimanët dhe t'u përmbahet rreptësisht mësimeve të Islamit në ruajtjen e shëndetit dhe sigurisë sonë," sipas deklaratës.

Deklarata e ministrisë citoi Ministrinë Saudite të Shëndetit të thoshte se rreziqet nga koronavirusi "pritet të rriten më tej, por ende nuk ka vaksinë në dispozicion për ata të infektuar nga sëmundja. Siguria globale e shëndetit duhet të ruhet."

Ministria tha se do të ishte sfiduese për të mbajtur një distancë të duhur në zona të mbushura me njerëz dhe për të parandaluar përhapjen e virusit.

Bazuar në këto shqetësime, thënia e Ministrisë së Haxhit thoshte, "Mbretëria e Arabisë Saudite, përparësia kryesore e së cilës është që gjithmonë të sigurojë kujdes për t’iu dhënë mundësi muslimanëve të kryejnë ritet e Haxhit ose Umres në mënyrë të sigurt dhe  ka ndërmarrë masa të rënda paraprake për të mbrojtur haxhinjtë që nga fillimi të COVID-19 ".

Arabia Saudite ka regjistruar më shumë se 160,000 raste dhe 1.307 vdekje, sipas Universitetit Johns Hopkins.

Më shumë se dy milion muslimanë kanë kryer haxhin vitin e kaluar, dhe prej tyre, më shumë se 1.8 milion haxhinjë udhëtuan në Arabinë Saudite nga jashtë për të marrë pjesë.

Në prill, Arabia Saudite këshilloi muslimanët që planifikonin të merrnin pjesë në Haxh.   Indonezia, e cila kishte planifikuar të dërgonte 221,000 haxhilerë në Mekë këtë vit, njoftoi me 2 qershor se nuk do të dërgonte askënd për shkak të shqetësimeve për virusin.

Kryerja e Haxhit është një nga shtyllat e Islamit dhe është një nga tubimet më të mëdha fetare në botë. Haxhi ndodh dy muaj dhe 10 ditë pasi përfundon Ramazani, gjatë muajit  të Dhul-Hixhxhes.

Haxhi është caktuar që këtë vit të fillojë në fund të korrikut.

Vlera e Haxhit korrespondon me Festen e Kurban Bajramit , e cila përkujton gatishmërinë e Profetit Ibrahim (a.s.) për të sakrifikuar djalin e tij, Ismailin !Burimi : IQNA