Zyrtari iranian: Nuk ka asnjë dallim midis Evropës, SH.B.A.

Publikuar në Qershor 28, 2020, 1:02 p.m.

Këshilltari Special i Kryetarit të Parlamentit te Iranit për Cështjet Ndërkombëtare, Hossein Amir-Abdollahian tha se nuk ka ndonjë dallim midis Evropës dhe SHBA, dhe disa vende evropiane janë agjentët kryesorë të SH.B.A.

Në një postim në Instagram të dielën, Amir-Abdollahian shkroi, "Të tri vendet evropiane (Britania, Franca dhe Gjermania) duhet t'i kërkojnë falje popullit iranian për mos luajtjen e ndonjë roli efektiv parandalues ​​përballë sanksioneve të njëanshme të SHBA-ve  dhe tërheqjes së tij nga JCPOA. "

"Ata thjesht thanë fjalë të padobishme dhe treguan natyrën e vërtetë të Evropës së dobët në botën bashkëkohore," shtoi ai.

"Aksioni anti-iranian i tri vendeve evropiane në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike tregoi edhe një herë se nuk ka dallim midis sjelljes së Evropës dhe Shteteve të Bashkuara, dhe disa vende evropiane janë agjentët kryesorë të Shteteve të Bashkuara", tha ai theksoi.

Amir-Abdollahian theksoi se Teherani pret që Evropa të sillet në mënyrë konstruktive dhe të mos lejojë që SHBA të sillen në mënyrë poshtëruese ndaj tyre.

Të Premten, Bordi i Guvernatorëve të Agjencisë Bërthamore të OKB-së miratoi një rezolutë, të paraqitur nga Britania, Franca dhe Gjermania, për të bërë presion për inspektime ndërhyrëse të dy vendeve bërthamore iraniane që pretendimet për treshe mund të jenë përdorur për aktivitete bërthamore të padeklaruara në fillim të viteve 2000.

Duke iu nënshtruar presionit të Uashingtonit, të tri vendet evropiane, palë në marrëveshjen bërthamore të Iranit 2015 me fuqitë botërore të njohura si Plani i Përbashkët i Veprimit (JCPOA), deri më tani nuk kanë arritur të respektojnë angazhimet e tyre në bazë të një marrëveshje historike dhe të kompensojnë ndikimet e sanksioneve amerikane , të cilat u vendosën përsëri për Iranin pas tërheqjes së njëanshme të SHBA nga marrëveshja në maj 2018.

Kjo përderisa Teherani ka hedhur poshtë pretendimet e mos bashkëpunimit me IAEA, duke këmbëngulur se është i gatshëm të zgjidhë dallimet potencialisht të pazgjidhura me IAEA.Burimi : ABNA