Izraeli do të emërojë zgjidhjen e re në Golanin e okupuar sipas Presidentit amerikan

Publikuar në Qershor 24, 2020, 1:27 a.m.

Izraeli planifikon të ndërtojë një zgjidhje të re të paligjshme dhe ta emërojë atë sipas Presidentit të SHBA-ve,  Donald Trump në mënyrë që "të shprehë mirënjohje" për shërbimet e tij ndaj regjimit Cionist.

Zgjidhja e re, e vendosur në lartësitë Golan, do të emërohet "Ramat Trump" që do të thotë "Lartesite e Trumpit" , sipas kryeministrit Benjamin Netanyahu.

"Ne do të fillojmë sot me hapa praktikë për ndërtimin e Ramat Trumpit në lartësitë Golan," tha Netanyahu në fillim të mbledhjes javore të kabinetit.

"Nisma për të krijuar një zgjidhje të re  Lartesite e Golanit që do të emërohet  sipas Presidentit Donald Trump shpreh falënderime për punën e tij për ... Izraelin dhe Lartësitë e Golanit ," tha kabineti në një deklaratë.

Aktualisht njihet si Bruchim, vendbanimi është mbi 30 vjet dhe ka një popullsi të vogël prej rreth 10 banoresh. Sidoqoftë, Tel Aviv shpreson se mund të inkurajojë "një valë banorësh" për ta zgjeruar atë pasi të fillojnë punimet e ndërtimit atje për tri javë .

Kabineti izraelit aprovoi 8 milion Shekels (rreth 2.3 milion dollarë)  fonde në mënyrë që të ndërmarrë hapa praktikë për të filluar ndërtimin e Lartesit e Trumpit  si një gjest mirënjohjeje për vendimin e Trumpit për të hedhur dekada të politikës së jashtme të SHBA dhe për të njohur sovranitetin e Izraelit mbi Lartesite e Golanit më 25 Mars të vitit të kaluar.

Në vitin 1967, Izraeli zhvilloi një luftë në shkallë të gjerë kundër territoreve arabe, gjatë së cilës pushtoi një pjese të madhe të Golanit dhe e aneksoi atë katër vjet më vonë, një veprim që kurrë nuk u njoh nga bashkësia ndërkombëtare.

Në vitin 1973, shpërtheu një luftë tjetër dhe një vit më vonë, hyri në fuqi një armëpushim i ndërmjetësuar nga OKB, sipas të cilit Tel Aviv dhe Damasku ranë dakord të ndanin trupat e tyre dhe të krijonin një zonë tampon në lartësitë Golan.

Izraeli gjatë dekadave të kaluara ka ndërtuar dhjetëra vendbanime në Lartësitë Golan në kundërshtim të thirrjeve ndërkombëtare që regjimi të ndalojë aktivitetet e tij të paligjshme të ndërtimit.

Siria ka ripohuar vazhdimisht sovranitetin e saj mbi Lartësitë Golan, duke thënë se territori duhet të rikthehet plotësisht në kontrollin e tij.