Sondazh: Shumica e qytetarëve turq duan që Aja Sofia të bëhet përsëri një xhami

Publikuar në Qershor 14, 2020, 10:11 p.m.

Më shumë se 73% e qytetarëve turq janë  për ta kthyer Aja Sofinë në xhami, sipas një sondazhi të gazetës pro-qeveritare Yeni Şafak.

Rreth 22% u përgjigjën "Jo", ndërsa 4.3% nuk ​​shprehin një mendim.

Sondazhi "Arenda" u krye midis 2-5 qershorit 2020, menjëherë pas 567-vjetorit të pushtimit Otoman të Stambollit dhe leximit të Kur’anit në Aja Sofi, dhe u përgjigj nga 2,414 njerëz.

Rreth 68% e pjesëmarrësve e pëlqyen leximin e Kur’anit në Aja Sofia  dhe dëshirojnë ta përsërisin atë në vitet në vijim në të njëjtën ditë.

Ministri i Jashtëm turk,  Mevlut Cavusoglu tha të enjten se Aja Sofia "nuk është çështje e çështjeve ndërkombëtare, por një çështje e sovranitetit kombëtar".

Sidoqoftë, për shkak se Aja Sofia është një vend i UNESCO-s, Turqisë do t'i duhej aprovim nga organizata me qendër në Paris nëse dëshiron të shmangë ndëshkimin ndërkombëtar, sipas  City Times.

Aja Sofia u përdor si kishë për 916 vjet. Në vitin 1453, ajo u shndërrua në një xhami nga Sulltan  Mehmeti II kur perandoria pushtoi Stambollin.

Nën Republikën Turke, ajo u bë muze.