Instituti Baker: Plani i Izrael -Palestinë i dështim

Publikuar në Qershor 5, 2020, 10:54 p.m.

Plani i Paqes i Shtëpisë së Bardhë gjithçka siguron mohimin e shtetësisë palestineze dhe mund të tjetërsojë më tej Izraelin nga bashkësia ndërkombëtare, sipas një raporti të ri të Institutit Baker për Politika Publike.

Sipas planit, "shtetësia palestineze kushtëzohet nga një përpilim i pragjeve të paarsyeshme dhe jopraktike," shkroi Gilead Sher, një bashkëpunëtor i paqes dhe sigurisë në Lindjen e Mesme në institut dhe një ish zyrtar i qeverisë izraelite.

"Duke pasur parasysh mungesën totale të përfshirjes së Palestinës në planifikimin dhe zbatimin e marrëveshjes, marrëveshja aktuale nuk ka asnjë mënyrë për të shërbyer siç është një shtytës për zgjidhjen e konfliktit," tha ai.

"Në vend të kësaj, ajo do të mjegullojë më tej kufijtë midis dy shteteve, pasi krahu i djathtë izraelit kërkon të sigurojë një prani të vazhdueshme në Judea dhe Samaria (Bregu Perëndimor)."

Plani amerikan, zbuluar nga Presidenti Donald Trump më  28 Janar, parashikon një shtet Palestinez të shkëputur që i kthen në Izrael pjesët kryesore të Bregut Perëndimor.

Plani gjithashtu anon me Izraelin në çështje kyçe polemike, përfshirë kufijtë, statusin e Jerusalemit dhe vendbanimet hebraike.

Propozimi u ofron palestinezëve "pak më shumë se ato që kanë tashmë", dhe mund "të çojë Izraelin në një rrugë të rrezikshme drejt demonizimit ndërkombëtar dhe trazirave shoqërore", shkroi Sher.

Plani jo vetëm që krijon kufij problematikë, por krijon fërkime duke "mashtruar më tej popullatat e përziera", shtoi ai.

Megjithëse plani braktis parametrat e negociatave të mëparshme izraelite dhe palestineze dhe i mungon politika koherente, Sher beson se do të vazhdojë të ulet në tryezë për vitet në vazhdim.

Por, tha ai, ajo do të dështojë pa kufizim të rëndësishëm të Izraelit, hulumtim të plotë dhe nismë të fuqishme palestineze.

Autoriteti Palestinez, Lidhja Arabe dhe Organizata e Bashkëpunimit Islamik kanë kundërshtuar të gjithë planin.