Seminari i Ditës Botërore të Kudsit u mbajt në Bullgari

Publikuar në Maj 31, 2020, 10:53 a.m.

Me rastin e Ditës Botërore të Kudsit, Ambasada e Iranit në Bullgari me bashkëpunimin e ambasadave Palestineze dhe Siriane mbajtën një seminar mbi Kudsin, për të nënvizuar lëvizjen ndërkombëtare kundër marrëveshjes së marrëveshjes së Shekullit.

Ambasadori iranian në Bullgari Muhamed  Xhevad Rasuli e përshkroi Ditën e Kudsit si një iniciativë të mençur në përputhje qe mos te harrohet  çështjen e Palestinës, duke thënë se pas 40 vjetësh, Dita e Kudsit ka rezultuar të jetë një mundësi për të luftuar konspiracionin e turpshëm të Trump për Marrëveshjen e Shekullit.

Një plan i cili është në kundërshtim me rregullat ndërkombëtare, shtoi ai.

Ky komplot i turpshëm ka për qëllim legalizimin e okupimit të territoreve palestineze, dobësimin e qeverisë palestineze, mohimin e çështjeve që lidhen me refugjatët palestinezë dhe   harrimin e Shenjtë Kuds, vuri në dukje ai.

Aktet e njëanshme të SH.B.A.-së në favor të regjimit Cionist shkaktuan hezitim për palestinezët dhe shumicën e qeverive dhe kombeve në botë në lidhje me vullnetin e mirë të SH.B.A.-së në zbatimin e të ashtuquajturës plan paqeje, përsëriti diplomati iranian.

Diku tjetër në fjalët e tij, Rasuli theksoi rolin domethënës të gjenerallejtënant të martirizuar Kasem Sulejmani në materializimin e aspiratës së shtypur të palestinezëve, duke thënë se një figurë palestineze e emëron komandantin iranian si Dëshmor i Kudsit.

Ndërkohë, Ahmed El-Mazbouh Ambasadori i Palestinës në Bullgari tha se Dita e Kudsit është mbajtur për të kujtuar dhembjet, vuajtjet dhe mbështetjen e palestinezëve për çlirimin nga okupimi i regjimit Cionist.

Në ndërkohë, i ngarkuari Sirian Muhafad Muhamedad e vlerësoi ambasadën iraniane për mbajtjen e seminarit, duke thënë se sirianet ka qenë gjithmonë serioze në lidhje me qëndrimin e saj parimor për të mbështetur palestinezët.

Në Ramazan të vitit 1979, Imam Humeini prezantoi në botë Ditën e Kudsit dhe tha në një fjalim:

"Unë u bëj thirrje të gjithë muslimanëve dhe qeverive muslimane që të bashkohen në mënyrë që të marrin duart e këtij okupatori (Izraeli) dhe mbështetësit e tij jashtë Palestinës dhe thirrjen mbi të gjithë muslimanët në të gjithë botën që ta emërojnë të Premten e fundit të muajit Ramazan si 'Dita e Kudsit' dhe të deklarojnë solidaritetin ndërkombëtar të muslimanëve në mbështetjen e të drejtave ligjore të muslimanëve (palestinezë) ".

Qysh atëherë, azilkërkuesit e botës, veçanërisht në vendet islamike, po organizojnë mitingje masive dhe organizuan ceremoni speciale për të shënuar këtë rast.

Këtë vit, tubimet u anuluan për shkak të kërcënimit të koronavirusit.