Pushtuesit izraelitë festojnë Ditën e Pavarësisë, me bllokime te palestinezeve në Hebron

Publikuar në Maj 31, 2020, 10:41 a.m.

Ndërsa Izraeli shënon Ditën e Pavarësisë të Mërkurën, kolonët në Hebron i ndaluan palestinezët të linin shtëpitë e tyre duke vmbyllur një lagje në qytet.

Kolonët izraelitë në qytetin Hebron të Bregut Perëndimor u mbyllën në lagjen Tel Rumeida me qëllim të festimit të vendosjes së shtetit të Izraelit, duke detyruar palestinezët të qëndrojnë në shtëpitë e tyre përkundër motit të nxehtë.

Sipas aktivistit palestinez Issa Amro, zona e mbyllur nga kolonët është në pronësi  palestineze.

Kujdestari i tokës, Edris Zahdi, shprehu zemërimin për mbylljen sipas Haaretz, duke thënë: "Unë kam ruajtur tokën për 50 vjet për pronarët e saj, dhe tani ata e kanë mbyllur atë dhe na kërkoi të shkojmë në shtëpi dhe të mbyllim dritaret, pse? "

Hebron është një mjedis jashtëzakonisht i pritur për Palestinezët për shkak të numrit të madh të kolonëve në qytet. Banorët e saj palestinez jetojnë nga frika e agresionit izraelit, si nga kolonët e armatosur ashtu edhe nga ushtarët.

Rreth 600 banorë izraelitë ultra-nacionalistë jetojnë në zemrën e Hebronit , qyteti më i madh palestinez në Bregun Perëndimor. Enklava e kolonëve mbrohet dy herë nga shumë ushtarë izraelitë.

Izraeli ka okupuar  ilegalisht  Bregu Perëndimor që nga viti 1967 dhe kryen abuzime të ndryshme kundër civilëve palestinezë çdo ditë, thonë grupet e të drejtave të njeriut.