58 grupe dhe parti norvegjeze bëjnë thirrje për veprim për t'i dhënë fund rrethimit të Gazës

Publikuar në Maj 31, 2020, 10:29 a.m.

58 organizata norvegjeze dhe parti politike kanë kërkuar nga ministria e jashtme e vendit të tyre për të bërë presion ndaj Izraelit për t'i dhënë fund bllokadës së saj në Rripin e Gazës në veçanti.

Të martën e kaluar, përfaqësuesit e organizatave u mblodhën në Ministrinë e Punëve të Jashtme në Oslo për t'i dorëzuar një letër në lidhje me këtë Ministrit të Jashtëm Ine Eriksen Soreide.

"Në përgjigje të pandemisë globale, qeveritë në të gjithë botën po zbatojnë masa urgjente për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve të tyre dhe për të stabilizuar ekonomitë e tyre. Për njerëzit në Bregun Perëndimor, në lindje të Jerusalemit dhe në Gaza, shpërthimi Covid-19 ka implikime kritike ekonomike dhe humanitare, "shkruan në letrën e tyre.

"Si popullatë nën okupim dhe rrethim, palestinezët janë një grup me rrezikshmëri të lartë, si në mëshirën e masës pandemike dhe disproporcionale nga fuqia okupuese".

"Izraeli konfirmoi rastin e tyre të parë të Covid-19 në 21 shkurt. Pas kësaj, KB dhe organizatat humanitare raportuan se autoritetet izraelite rrënuan 69 ndërtesa në Bregun Perëndimor dhe Jerusalemin lindor. Ndër infrastrukturën e rrënuar ishin shtatë struktura uji, higjiena dhe sanitare. Një e treta e ndërtesave të dëmtuara ose të konfiskuara u financuan nga ndihma ndërkombëtare për palestinezët. "

"Organi i KB OCHA raporton gjithashtu një rritje të sulmeve nga kolonët izraelitë dhe incidente të përdorimit jo proporcional të dhunës nga ushtarët izraelitë. Kjo po ndodh në të njëjtën kohë kur qeveria e Izraelit planifikon të aneksojë zona të mëdha të Ban Ban. Këto janë masa serioze, politike, duke shkelur ligjin ndërkombëtar humanitar dhe duke rritur cenueshmërinë e palestinezëve. "

"Zonat e mbipopulluara dhe kampet e refugjatëve në Bregun Perëndimor dhe Gaza janë veçanërisht të prekshëm nga pandemia. Për dy milion njerëzit që jetojnë në Gaza, situata është katastrofike. 13 vjet rrethimi dhe operacionet ushtarake në 2009, 2012 dhe 2014 e kanë bërë Gazën të pabanueshme. Në një zonë me madhësinë e bashkisë Hamar (qytet norvegjez), palestinezët [në Gaza] po jetojnë me një sektor të dobët të shëndetit publik, varfëri ekstreme, nivele të larta papunësie, infrastrukturë jofunksionale, varësi nga ndihma dhe kushte të tmerrshme për t'u rritur për fëmijët dhe rinia. "

"Në këto rrethana kritike, është e pamundur që sektori i shëndetit palestinez të trajtojë pandeminë. Kujdesi shëndetësor në Gaza ka qenë në prag të kolapsit edhe përpara se ata të pranonin pacientët e parë Covid-19 dhe për shumë vite ka luftuar për të përmbushur nevojat e popullatës për shkak të mungesës kritike të ilaçeve, pajisjeve dhe trajnimeve.

Kufizimet e vendosura nga rrethimi izraelit pengojnë seriozisht importin e mallrave, tregtinë dhe aktivitetin ekonomik, si dhe qasjen e qëndrueshme në energji elektrike dhe karburant. "