Trumpi shpreson për vaksinën Covid-19 deri në fund të vitit, ndoshta më parë

Publikuar në Maj 26, 2020, 3:13 a.m.

Presidenti amerikan Donald Trump  te premten  tha se shpresonte që një vaksinë e koronavirusit do të ishte në dispozicion deri në fund të vitit, dhe njoftoi se po emëronte një ish-ekzekutiv farmaceutik për të kryesuar përpjekjet.

"Ne po kërkojmë ta marrim atë deri në fund të vitit nëse mundemi, ndoshta edhe më parë", tha Trump, ndërsa dha një azhurnim në garën për një vaksinë.

"Ne mendojmë se do të kemi disa rezultate shumë të mira që do të dalin shumë shpejt," u tha ai gazetarëve në Kopshtin Rozë të Shtëpisë së Bardhë.

Afati kohor i parashikuar nga Trumpi  është më optimist se sa parashikon Evropa.

Agjensia Evropiane e Barnave tha të enjten një vaksinë mund të jetë e gatshme brenda një viti nën një "skenar optimist".

Trump njoftoi se do të emëronte Moncef Slaoui, ish-kreun e Vaksinave të GSK-së, dhe gjeneralin e ushtrisë me katër yje Gustave Perna, për të udhëhequr "Shpejtësinë e Operacionit".

"Administrata ime po siguron afro 10 miliardë dollarë për të mbështetur një përpjekje për kërkime mjekësore pa paralele," tha presidenti, duke krahasuar përpjekjen me Projektin Manhattan gjatë Luftës së Dytë Botërore që çoi në zhvillimin e armëve bërthamore.

Trump shtoi se kur një vaksinë ishte gati ushtria do të regjistrohej për ta shpërndarë atë - dhe nxiti një frymë të bashkëpunimit global.

"Ne po punojmë së bashku me shumë vende të ndryshme, dhe përsëri nuk kemi asnjë ego", tha ai.

"Kushdo që e merr atë, ne mendojmë se është e shkëlqyeshme, ne do të punojmë me ta dhe ata do të punojnë me ne. Nëse e marrim atë, ne do të punojmë me ta."

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se është e mundur që përkundër përpjekjeve në të gjithë botën, është e mundur që një vaksinë efektive të mos gjendet kurrë - ose që disa vaksina mund të zmbrapsen dhe t'i bëjnë njerëzit më shumë, jo më pak, të ndjeshëm ndaj infeksionit.

 

Trump gjithashtu kërkoi të prishë pritjet.

 

"Përsëri, nuk është e bazuar vetëm në vaksina," tha ai.

"Gjëra të tjera kurrë nuk kanë pasur një vaksinë dhe ato ikin. Kështu që unë nuk dua që njerëzit të mendojnë se gjithçka varet nga një vaksinë, por një vaksinë do të ishte një gjë e jashtëzakonshme."

Shkencëtarët kurrë nuk kanë zhvilluar më parë një vaksinë të suksesshme për çdo lloj koronavirusi që infekton njerëzit.

Përpjekjet që po zhvilloheshin kundër koronavirusit SARS u ndërprenë herët sepse ajo sëmundje u përmbajt pas infektimit të rreth 8,000 njerëzve, dhe për këtë arsye nuk u gjykua fitimprurëse për t'u ndjekur.

Vaksinat ekzistojnë për koronaviruset e kafshëve, për shembull një lloj koronavirusi që infekton pulat - dhe kjo përdoret nga fermerët.

Sidoqoftë, ajo mbytë gjithashtu një përqindje të caktuar të pulave, dhe një përfundim i tillë nuk do të ishte i pranueshëm tek njerëzit.