Facebooku emëron laureate te Nobelit nga Jemeni, Tawakkol Karman si anëtar të bordit mbikëqyrës

Publikuar në Maj 14, 2020, 2:10 a.m.

Facebooku  emëron  të mërkurën laureaten e Nobelit  nga Jemeni Tawakkol Karman si anëtare e Bordit të tij të Mbikëqyres të sapo lëshuar, një komision i pavarur i cili do të ketë fjalën e fundit nëse Facebooku  dhe Instagrami  duhet të lejojnë ose të heqin përmbajtje specifike.

Njëzet anëtarë të bordit janë njoftuar deri më tani përfshijnë gazetarë, avokatë dhe politikanë. Anëtarët përfshijnë ish-kryeministrin e Danimarkës Helle Thorning-Schmidt, ish kryeredaktorin e Guardian Alan Rusbridger dhe drejtorin ekzekutiv të Internetit pa Kufij Julie Owono.

Facebooku ka  vendosur të emërojë më shumë anëtarë të bordit për të arritur një numër përfundimtar prej 40 anëtarësh të bordit.

"Bordi përdor gjykimin e tij të pavarur për të mbështetur të drejtën e njerëzve për shprehje të lirë dhe për të siguruar që ato të drejta po respektohen në mënyrë të duhur," tha kompania.

Facebooku  shtoi se gjykimet e bordit mbi vendimet e moderimit të përmbajtjes në rrjetin social janë "detyruese". Kompania do të duhet t'i zbatojë ato, përveç nëse ato janë në kundërshtim me ligjin.

Karman, një aktiviste, gazetare dhe politikane e të drejtave të njeriut, fitoi elmimin Nobel për Paqe në vitim  2011 për rolin e saj në kryengritjen Arabe në Pranverën Arabe. Ajo u bë personi i parë jemenas dhe gruaja e parë arabe që ju dha çmimi.

Karman ishte një anëtare e partisë politike  Jemen-Al-Islah, e cila konsiderohet një degë e Vëllazërisë Myslimane, derisa ajo u pezullua në vitin 2018 për kritikimin e rolit të koalicionit të udhëhequr nga Sauditë në luftën e Jemenit.

Facebooku dhe filialet e saj kanë rënë në zjarr për një dështim të perceptuar për të zbatuar një moderim efektiv të përmbajtjes, për të cilën kritikët besojnë se kanë falsifikuar flakët e përmbajtjes së dëmshme, siç është fjala e urrejtjes, teoritë e komplotit dhe dezinformimi i përhapur.