Koreja e Jugut rihapë xhamitë

Publikuar në Maj 14, 2020, 1:59 a.m.

Disa xhami u rihapën në Korenë e Jugut të mërkurën pas një rënie të rasteve të koronavirusëve në të gjithë vendin, thanë zyrtarët.

"Ne jemi akoma të shqetësuar për përhapjen e koronavirusit, kështu që gjatë 10 ditëve të ardhshme vizitorët do të lejohen të ofrojnë lutje vetëm jashtë xhamisë," A. Rhaman Lee Ju-hwa, imami kryesor në Federatën Myslimane të Koresë (KMF ), tha në një intervistë telefonike për Arab News.

Federata ndaloi Namazin e Xhumas  në objektet e saj fetare në të gjithë vendin për të parandaluar përhapjen e koronavirusit midis 150,000 muslimanëve të Koresë së Jugut, të cilët përbëjnë rreth 0.3 përqind të popullsisë së përgjithshme prej 51.6 milion.

Sidoqoftë, KMF tha të hënën se xhamitë do të rihapen për të Xhuman dhe lutjet e xhematit me taravi me masa antivirus të vëzhguara në çdo kohë.

"Të gjithë muslimanët që vijnë në Xhaminë Qendrore të Seulit dhe xhamitë në të gjithë vendin duhet të mbajnë kushte për të parandaluar përhapjen e COVID-19, siç është përdorimi i sanitizuesve të duarve, veshja e maskave  ​​për fytyrën dhe shkrimi i emrave të tyre në listën e regjistrit", tha ajo.

Besimtaret gjithashtu duhet të qëndrojnë të paktën një metër larg njëri-tjetrit për të kufizuar përhapjen e infeksionit.

Pas shpërthimit të pandemisë dy muaj më parë, qeveria e Koresë së Jugut u kërkoi bashkësive fetare të kufizonin tubimet masive dhe ngritën alarmin kombëtar për sëmundjen vdekjeprurëse në nivelin më të lartë të "seriozitetit".

Me fillimin e Ramazanit në 23 Prill, shumë shpresojnë të festojnë Bajramin - festivali për të shënuar fundin e muajit - me lutje speciale në xhami.

"Nëse gjithçka shkon mirë, ne do të jemi në gjendje të zhvillojmë një festival qoftë në 23 ose 24 maj," tha Lee.

Rihapja e xhamive  do të rrisë besimin në vend.

Të mërkurën, Koreja e Jugut pati ditën e tretë radhazi të infeksioneve COVID-19 të transmetuara në vend, që nga fillimi i fazës së saj "karantinë të jetës".

Vetëm dy raste të koronavirusit janë raportuar, duke e çuar numrin e përgjithshëm në 10.806, sipas Qendrave Koreane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Numri i të vdekurve në Korenë e Jugut është 255, me një normë të përgjithshme vdekshmërie prej 2.36 përqind.