Demokratët amerikanë kërkojnë të kundërshtojnë okupimin izraelit

  • Ish Nënkryetari Joe Biden dhe Sen. Bernie Sanders gjatë një debati. (AFP)
Publikuar në Maj 9, 2020, 12:17 a.m.

Nënshkruesit përfshijnë ish ambasadorë në Izrael, drejtorët e sigurisë kombëtare, këshilltarët presidencialë të epokës Obama dhe shumë të tjerë afër çështjes    

Dhjetëra ish zyrtarë të Sigurisë Kombëtare të SHBA kanë kërkuar nga Partia Demokratike të kundërshtojë okupimin e Izraelit dhe aneksimin e Territorit Palestinez dhe të marrë një qasje më të ekuilibruar ndaj konfliktit.

Në një letër dërguar Komitetit Demokratik Kombëtar (DNC) të hënën, më shumë se 30 ish zyrtarë i kërkuan partisë që të mbështesë në mënyrë të qartë të drejtat e palestinezëve për vetëvendosje dhe liri, si pjesë e axhendës së saj në zgjedhjet presidenciale të nëntorit.

"Platforma 2020 duhet të shprehë një angazhim për një zgjidhje të konfliktit që adreson si sigurinë e Izraelit, ashtu edhe të ardhmen, si një shtet hebre dhe demokratik, me të drejta të barabarta për të gjithë qytetarët e saj, si dhe të drejtat e Palestinës, përfshirë vetë-përcaktimin, sigurinë dhe lirinë , ”thuhet në letër.

Administrata Trump, thotë ai, e ka bërë të pamundur "një shtet sovran, të pavarur   Palestinez". Kjo, thuhet në letër, dëmton palestinezët dhe minon marrëdhënien e veçantë SHBA-Izrael.

Nënshkruesit përfshijnë ish ambasadorë në Izrael, drejtorët e sigurisë kombëtare, këshilltarët presidencialë të epokës Obama dhe shumë të tjerë afër çështjes.

Një deklaratë e lëshuar nga J Street, një organizatë hebraike me qendër në SHBA, përshëndeti "përkushtimin e qartë të të drejtave palestineze" të letrës dhe "kundërshtimin ndaj okupimit izraelit dhe aneksimin e mundshëm të njëanshëm në Bregun Perëndimor".

Ndërsa mbështetja demokratike për Izraelin ka qenë më e madhe, 2020 ka parë kritika në rritje brenda partisë, dhe mbështetja për Palestinën po bëhet gjithnjë e më e zakonshme.

HISTORIKU

• Ndërsa mbështetja demokratike për Izraelin ka qenë më e madhe, 2020 ka parë kritika në rritje nga brenda partisë, dhe mbështetja për Palestinën po bëhet gjithnjë e më e zakonshme.

• Letra drejtuar DNC erdhi si më shumë se 15 vjet kohë ligjore dhe mbi një proces gjyqësor prej 900 milion dollarësh kundër Autoritetit Palestinez (PA) dhe Organizatës Palestineze erationlirimtare (PLO) erdhi fundi.

• PA dhe PLO u akuzuan për lejimin e një sulmi terrorist që vrau qytetarët amerikanë, por padia u hodh në Gjykatën e Apelit të SHBA.

"Unë thjesht mendoj se aparati politik i DNC do të jetë në gjendje të injorojë mbështetjen për të drejtat e njeriut palestinezë që ekzistojnë midis votuesve demokratë," tha Maya Berry, drejtore ekzekutive e Institutit Arab Amerikan.

"Nuk konsiderohet më normë për të filluar pyetjen me kuptim se çfarë është politika amerikane për të dëmtuar më tej të drejtat e miliona njerëzve në Palestinë." Joe Biden, i nominuari supozues i Demokratëve, e ka përshkruar më parë veten si një sionist dhe mbështetës i fortë i Izraelit.

Por, ndërsa qëndrimet brenda partisë po ndryshojnë, tha Berry, do të jetë e vështirë për të të qeverisë me mbështetje të pakushtëzuar për Izraelin.

Letra drejtuar DNC erdhi si më shumë se 15 vjet para ligjore dhe mbi një proces gjyqësor prej 900 milion dollarësh kundër Autoritetit Palestinez (PA) dhe Organizatës Palestineze Cliblirimtare (PLO) mori fund.

PA dhe PLO u akuzuan për lejimin e një sulmi terrorist që vrau qytetarët e SH.B.A.-së, por procesi gjyqësor u hodh në Gjykatën e Apelit të SHBA sepse "i mungonte juridiksioni personal mbi të pandehurit".