Franca kthen në Marok 20 objekte arkeologjike parahistorike

  • Objektet u zbuluan në vendin e varrezave Rouazi, afër Rabat
Publikuar në Tet. 18, 2019, 1:56 a.m.

Universiteti i  Bordeaux  (Bordo)  (Francë) ka kthyer 20 objekte arkeologjike në Institutin Kombëtar të Shkencave Arkeologjike dhe Trashëgimisë Marok (INSAP). Objektet janë kocka njerëzore që datojnë nga parahistoria. Mbetjet u zbuluan në vendin arkeologjik të varrezave Rouazi, në Skhirat (26 km në jug të Rabatit), sipas një njoftimi për shtyp nga Ministria e Kulturës dhe Komunikimit.

Kockat e njeriut u transferuan në laboratorin PACEA, në Universitetin e Bordeaux për një studim të thelluar për të përcaktuar moshën e tyre dhe rivendosjen e tyre.

Ministria njoftoi gjithashtu një partneritet që do të nënshkruhet midis Francës dhe Marokut në fushën e arkeologjisë parahistorike.  Nënshkrimi është vendosur të bëhet të enjten, 26 shtator 2019, në INSAP.

Objektet e kthyera do të ndihmojnë në krijimin e një baze reference në INSAP për studentë dhe studiues që janë të interesuar të studiojnë Marokun parahistorik.

Si pjesë e këtyre përpjekjeve për ta bërë më të arritshëm arkeologjinë, ministria njoftoi gjithashtu hapjen e një parku parahistorik në Kazablanca në javët e ardhshme.

Zona arkeologjike e Rouazit, ku u gjetën eshtrat e kthyera, u zbulua në vitin 1979. Ai përmban koleksionin më të qëndrueshëm të objekteve nga epoka neolitike në Marok.Burimi : MWN