Arabia Saudite do të ofrojë viza turistike për herë të parë

Publikuar në Tet. 11, 2019, 2:13 a.m.

Arabia Saudite të premten njoftoi zyrtarisht se vizat turistike do të lëshohen për herë të parë për vizitorët nga 49 vende të botës.

Komisioni Saudit për Turizëm dhe Trashëgimi Kombëtare (SCTH) bëri njoftimin në një ngjarje në Ad-Diriyah, një qytet antik që tani është një destinacion kryesor turistik.

Turizmi me kete fillim është një nga thelbësoret e programit të reformës së Princit të Kurorës,  Muhamed bin Salman Vision 2030 për të përgatitur ekonominë më të madhe arabe për një epokë pas naftës.

"Hapja e Arabisë Saudite për turistët ndërkombëtarë është një moment historik për vendin tonë," tha shefi i turizmit Ahmed Al-Khatib në një deklaratë.

"Vizitorët do të befasohen  nga thesaret që duhet të ndajmë - pesë Vende t e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, një kulturë e gjallë lokale dhe bukuri befasuese natyrore."

Al-Khatib tha se Mbretëria Saudite do të lehtësojë gjithashtu kodin e saj të rreptë të veshjes për gratë e huaja, duke i lejuar ata të shkojnë pa mantelin abaya që është akoma veshje e detyrueshme publike për gratë Saudite.

Sidoqoftë, grave te huaja do t'u kërkohet të veshin "veshje modeste", shtoi ai, pa e sqaruar.

Turistët nga 38 vende në Evropë, 7 në Azi, si dhe SH.B.A., Kanada, Australi dhe Zelanda e Re, do të kenë të drejtë të aplikojnë për vizat e reja.

Këto do të kushtojnë SR300 (80 dollarë), me një kosto shtesë prej SR140 për sigurimin e udhëtimit, thanë burimet  e Arab News.

Vizat do të jenë të vlefshme për 360 ditë nga data e lëshimit për qëndrime prej 90 ditësh ose më pak, dhe për një total jo më shumë se 180 ditë në një vit të vetëm.

Për banorët e atyre 49 vendeve, vizat do të merren në internet përmes një procesi aplikimi shtatë-minutësh, ose pas mbërritjes në kioska makinash ose sportele speciale në secilin nga katër aeroportet ndërkombëtare të Arabisë Saudite.

Aplikimet për vizat turistike do të fillojnë më 28 Shtator. Shpallja e vizave u përhap përmes një faqe në internet dhe në mediat sociale me anë të një fushate ne video..

Sipas SCTH, faqja në internet ka fituar mbi 94 milion shikime që kur shkon drejtpërdrejt. SCTH njoftoi të enjten natën se ata kanë krijuar një fond SR15 miliardë për të mbështetur projektet e turizmit në të gjithë Mbretërinë, sipas raporteve.

Ata gjithashtu thanë që ata kishin kryer hulumtime në terren duke ftuar 100 "turistë të padukshëm" në Arabinë Saudite për të vlerësuar reagimin e publikut ndaj pranisë së tyre, por edhe për të mbledhur reagimet e tyre mbi atë se si e gjetën Arabinë Saudite dhe çfarë mund të përmirësohet.

Marketingu i Arabisë Saudite si një vend turistik është një nga qëllimet kryesore të Vizionit  2030, plani ambicioz i Mbretërisë për të larguar vendin nga mbështetja e tij e rëndë në naftë si burim kryesor i të ardhurave.

Ndërsa turizmi fetar ka qenë gjithashtu një faktor kryesor në të ardhurat e Arabisë Saudite, me haxhinjë nga e gjithë bota që vijnë në Arabinë Saudite për të vizituar vendet e shenjta të Mekës dhe Medinës, qeveria ka qenë e prirur të tregojë pjesën tjetër të Arabisë Saudite si një turist destinacioni gjithashtu.

Lokacione të tilla si AlUla, NEOM, dhe Deti i Kuq po konsiderohen të gjitha si vende potenciale turistike, me shumë zona të tjera të vendit që përgatiten të plotësojnë edhe turmat e pritura. SCTH u tha gazetarëve në konferencën për shtyp se ekzistojnë 10,000 vende historike në të gjithë vendin, pesë prej të cilave janë vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.