U hap Muzeu i Historisë së Kur’anit në Medan të Indonezisë

Publikuar në Tet. 11, 2019, 2:06 a.m.

Muzeu i Historisë së Kur’anit u  hap zyrtarisht te dielen, në Medan, provinca Sumatra e Veriut në Indonezi.

Ajo ka një koleksion prej të paktën 22 mushafeve të lashtë (dorëshkrime të Kur’anit), duke përfshirë edhe atë më të vjetër në vendin e Azisë Juglindore.

Guvernatori i Sumatrës së Veriut, Edy Rahmayadi tha se provinca mbante shumë mushamë të lashtë kur’anorë, përfshirë në rrethin Barus në rajonin e Tapanulit  Qendror, ku Islami fillimisht hyri në Sumatran e Veriut.

"Pasi eksploruam disa rajone në Sumatrën e Veriut, gjetëm disa Kur’an të lashtë që janë më shumë se 250 vjeç. Të gjithë ato tani janë në shfaqje në Muzeun e Historisë së Kur’anit", tha Edy gjatë hapjes së muzeut të dielën, duke shtuar se ai shpresonte që publiku mund të ndihmojë në ruajtjen e musafeve dhe edukimin e brezave të rinj.

Edy, në veçanti, shprehu vlerësimin e tij ndaj historianit Ichwan Azhari i cili zbuloi musafet dhe inicioi muzeun.

"Ende ka shumë musafe të në dispozicion në Sumatra Veriore; ne duhet t'i kërkojmë ato së bashku me ekipin e ekspertëve. Administrata do të sigurojë buxhetin; ne duhet të ruajmë historinë dhe ikonën e krahinës sonë," tha Edy.

Ichwan tha se mushafi më i vjetër i shfaqur në muze u krijua në vitin 1660.

"Sumatra e Veriut ka  shumë musafe që shërbejnë si të dhëna historike të zhvillimit të Islamit [në Indonezi]. Shumë prej këtyre ende  nuk janë  zbuluar, por ne do t'i kërkojmë ato", tha Ichwan.Burimi : The Jakarta Post