Vërtetësia dhe ndershmëria, atributet më të rëndësishme të besimtarëve

Publikuar në Shta. 19, 2019, 8:37 a.m.

Ndershmëria në të folur është një nga faktorët më të rëndësishëm që forcojnë dhe mbështesin thelbin e familjes.

Këto fjalë itha Ajetullah Mohsen Kazerouni gjatë një seri takimesh me rastin e dhjetë ditëve të para të Muharremit, të mbajtura në portikun e Imam Humeinit të Xhamisë së Shenjtë te Imam Rizait  (a.s.).

Duke i përshkruar tiparet e besimtarëve duke përfshirë vërtetësinë, ndershmërinë dhe duke mos u mërzitur të tjerët brenda familjes dhe shoqërisë, ai tha:

"Nëse anëtarët e familjes nuk janë të sinqertë me njëri-tjetrin, shpirti i besimit në familje zhduket dhe vetë themeli i tij dridhet. "

Ai tha se një karakteristikë tjetër të besimtarëve, e cila është bujaria, duke e quajtur një besimtar të vërtetë atë, dashamirësia e të cilit gjithmonë prek të tjerët, veçanërisht nevojtarët.

“Ndihma për njerëzit, ushqimi i të uriturve dhe ndihma e të varfërve janë atribute të tjera të një muslimani besnik. Ai që pretendon të ketë besim duhet të ketë edhe këto sjellje të mira, ”theksoi ai.

Duke prekur cilësitë e tjera të një besimtari, ai rrëfeu për inteligjencën, duke thënë se traditat na tregojnë se besimtari është më i zgjuari mes njerëzve të kësaj bote, do të thotë në treg dhe në vend të biznesit, dhe në botën tjetër, ata janë më të devotshmit.

“Një musliman besnik është gjithmonë një ndihmë e të shtypurit dhe një armik i shtypësit. Një nga mësimet që mund të mësohet nga Ashura është se qeniet njerëzore nuk duhet të jenë kurrë një dorën  e një shtypësi, ”tha ai.

Ajetullah Muhsen Kazerouni u drejtoi njerëzve që ishin të gatshëm të jepnin pronën e tyre në kauzën e Imam Huseinit a.s.) gjatë ngjarjes të Ashures, duke thënë, megjithatë, ata nuk ishin të gatshëm të shkonin në luftë dhe të sakrifikonin jetën e tyre dhe Imam Huseini (a.s.) refuzoi ndihma sepse nuk ishin të sinqertë   për ndihmën e tyre.Burimi : Astan Quds Razavi