Universiteti Sharif fiton vendin e parë në Garat e Aeronautike Amerikane

Publikuar në Shta. 19, 2019, 8:17 a.m.

Studentët e Universitetit  Sharif të Teknologjisë  fituan  vendin e  parë në garat e mbajtura nga Instituti Amerikan te Aeronautikës dhe Astronautikës (AIAA) në seksionin e projektimit të turbinave me gaz në Konkurrencën Design.

Ky është viti i tretë radhazi që studentët  e Universitetit Sharif vendosin në mesin e ekipeve më të mira të Konkurrencës për Dizajnin e Avionëve,  të organizuar nga AIAA.

Këtë vit, ekipi ShadX nga Departamenti i Inxhinierisë Hapësinore të Universitetit  Sharif doli i pari në renditje. Skuadra qëndroi e para në tre garime.

ShadX rrëmbeu titullin për hartimin e Spericho (një fjalë persiane me dialekte Kermani që do të thotë "gëlltitje").

Tema e konkursit ishte projektimi i një taksi prej katër pasagjerësh VTOL (ngritje vertikale ), i cili është një nga sfidat në këtë fushë dhe është i kufizuar në kompanitë Boeing dhe Airbus.

Dizajni ShadX është një avion me tetë motorë katër prej të cilëve janë në gjendje të ndryshojnë drejtimin në ngritje vertikale dhe ulje.

Spericho është krijuar për të transportuar një pilot dhe tre pasagjerë në pesë vitet e para të funksionimit të tij, që është një kohë e përshtatshme për trajnim dhe mësim. Atëherë avioni do të ndryshohet në një vend pasagjerësh me katër fuqi pa pasur  pilot .

Më parë, ekipi Faras i Universitetit Sharif kishte zene vendin  e parë në konkursin për projektimin e motorëve në qershor. Meqenëse ekipi nuk ishte në gjendje të udhëtonte në SH.B.A., ata paraqitën modelin e tyre përmes konferencave me video.