Imam Hamenei: Politika e keqe e Britanisë, shkaku i krizës në Kashmir

Publikuar në Shta. 8, 2019, 12:43 a.m.

Ndërsa përvjetori i martirizmit i Shahid Raja'i dhe Shahid Bahonar - i cili shënon Javën Kombëtare të Qeverisë -  Presidenti dhe anëtarët e kabinetit të tij u takuan me Ajetullah Hamenei,  Drejtuesin e Revolucionit Islamik, të mërkurën,  me 21 Gusht , 2019.

Udhëheqësi i Revolucionit Islamik Ajetullah Sejjid Ali Hamenei ka shprehur shqetësimin për tensionet në Kashmir, duke i kërkuar Indisë të ndjekë një politikë të ndershme në lidhje me njerëzit e rajonit me shumicë myslimane.

"Ne mbajmë marrëdhënie të mira me qeverinë indiane, por qeveria indiane pritet të miratojë një politikë të drejtë ndaj njerëzve të denjë të Kashmiririt  dhe popullit mysliman të rajonit qe janë nën presion," tha Ajetullah Hamenei në një takim me presidentin iranian, Hassan Rouhani dhe anëtarët e tij të kabinetit në Teheran, të mërkurën.

Udhëheqësi e përshkroi situatën e tanishme në Kashmir dhe mosmarrëveshjen midis Indisë dhe Pakistanit ne rajon si rezultat i "masave të këqija" të Britanisë kur u largua nga nënkontinenti Indian.

"Për të zgjatur konfliktin në Kashmir, britanikët qëllimisht e lanë këtë  problem në rajon," tha Udhëheqësi.

Kashmiri  ka qenë skena e protestave të freskëta dhe është vendosur nën një bllokim që kur qeveria e kryeministrit Narendra Modi revokoi statusin e veçantë të rajonit të administruar nga India.

New Delhi pohoi se vendimi për të zhveshur rajonin e kontestuar me shumicë myslimane të gjysmë-autonomisë së tij ishte i domosdoshëm për zhvillimin ekonomik të Kashmir dhe për të ndaluar "terrorizmin".

Kashmiri  është ndarë midis Indisë dhe Pakistanit që nga ndarja e tyre dhe pavarësia nga Britania në vitin 1947. Rajoni i diskutueshëm pretendohet plotësisht nga të dy palët, të cilat kanë zhvilluar tri luftëra per kete territor.

Diku tjetër në vërejtjet e tij, Ajetullah Hamenei preku situatën aktuale të Iranit, duke thënë se të gjitha komplotet e armikut kundër vendit kanë qenë të kota gjatë 40 viteve të fundit.

"Ju nuk duhet të keni frikë nga armiku sepse ky armik ka ekzistuar që nga fillimi i Republikës Islamike dhe ka bërë gjithçka që mund të dështonte," tha Ajetullah Hamenei.

"Amerika, Evropa dhe madje edhe Bashkimi Sovjetik kanë bërë gjithçka që mundën kundër Republikës Islamike gjatë 40 viteve të fundit, por ata nuk arritën. Në të vërtetë, ato shkaktuan dëm dhe telashe, por nuk kanë qenë në gjendje të pengojnë përparimin e themelimin e shtetit Islamit, "shtoi ai.

Duke përshëndetur arritjet dhe përparimin e bërë nga vendi në sektorët politikë, mbrojtës dhe ekonomikë, Ajetullah Hamenei tha se armiku nuk mund të bëjë diçka të mallkuar kundër Iranit, duke përsëritur 40 vitet e ardhshme të Republikës Islamike do të jetë më mirë për Iranin, por më keq për armiqtë.

Udhëheqësi u bëri thirrje zyrtarëve të qeverisë që t'i shndërrojnë sanksionet në mundësi duke hequr varësinë e vendit nga eksportet e naftës dhe duke u mbështetur më shumë në aftësitë e vendit.

Ajetullah Hamenei e përshkroi "prodhimin vendas" si çelës për zgjidhjen e problemeve ekzistuese dhe tha, mënyra më e mirë e mundshme për të luftuar veprimet e armiqve të sabotimit  eshte  rritja e prodhimit në sektorë të ndryshëm.

Udhëheqësi nënvizoi gjithashtu nevojën për ndërveprim dhe bashkëpunim të mëtutjeshëm midis tri degëve të qeverisë për tejkalimin e problemeve dhe per përparimin.Burimi : Press Tv