Komisioni i BE –s mbi 2.500 terroristë evropianë të pallogaritur

Publikuar në Gus. 22, 2019, 12:09 a.m.

Komisioni Evropian ka njoftuar se më shumë se 2500  persona , të cilët dikur ishin larguar nga vendet e ndryshme evropiane për t'u anëtarësuar në grupin terrorist Daesh në Irak ose Siri, aktualisht nuk janë llogaritur.

Ekstremistët nga e gjithë Evropa iu bashkuan Daesh-it në vitin 2014, kur grupi terrorist Takfirist  filloi fushatën e tij të vdekjes dhe shkatërrimit në Irak dhe Siri.

Sipas komisionit, të paktën 5,500 luftëtarë të huaj terroristë u larguan nga kontinenti për të udhëtuar në Irak dhe Siri, tha Julian King, Komisioni Evropian për Siguri.

Nga ata dy të tretat ishin burra, dhe një e katërta gra.

"Ne mendojmë se të paktën 1.400 u vranë, vdiqën", tha King, duke shtuar se rreth 1.600 janë kthyer nga ajo kohë.

"Kjo lë 2.500 të pa llogaritur, ne nuk e dimë se ku janë," shtoi ai.

Shumë paralajmëruan që ata që kthehen në shtëpi do të jenë një sfidë sigurie për vitet e ardhshme.

Ata përfshijnë gjysmën e 850 njerëzve të vlerësuar që u larguan nga Mbretëria e Bashkuar për t'u bashkuar me Daesh-in dhe gjithashtu 400 nga 3,417 militantët nga Rusia; 760 nga 3,244 nga Arabia Saudite; 800 nga 2,926 nga Tunizia; dhe 271 nga 1.910 nga Franca.

Në janar, Franca tha se po konsideronte riatdhesimin e 130 burrave dhe grave që të kishin provuar nën sistemin gjyqësor francez.

Në Gjermani, një grua u akuzua për krime lufte në fund të vitit të kaluar për gjoja se lejoi një vajzë pesë-vjeçare të vdiste nga  etja ndërsa shërbente si anëtare e Daesh-it në Irak.

Prokurorët gjermanë akuzuan një grua 27-vjeçare të identifikuar vetëm si Jennifer W, per  krime lufte, vrasje në fillim të këtij muaji në një gjykatë të Mynihut.Burimi : Pars Today