Imam Hamenei: Të rinjtë iranianë duhet të zgjerojnë kufijtë e shkencës

Publikuar në Gus. 11, 2019, 7:54 p.m.

Udhëheqësi i Revolucionit Islamik,  Ajetullah Sejjid Ali Hamenei  thotë se elitat e reja iraniane duhet të ndihmojnë ne përparimin e statusit shkencor të Iranit dhe zgjerimin e kufijve të shkencës dhe teknologjisë në përgjithësi.

Njeqind e pesëmbëdhjetë fitues të medaljeve të olimpiadave shkencore kombëtare dhe ndërkombëtare si dhe anëtarët e ekipit Kombëtar të Volejbollit  u takuan me Drejtuesin e Revolucionit Islamik — Ajetullah Hamenei — të Mërkurën, 7 Gusht 2019.

Në këtë takim, Ajetullah Hamenei inkurajoi audiencën e tij të re për të ruajtur zbatimin e talentit të tyre dhe pohoi:

Individët e talentuar kanë një rrugë të pafund para tyre, dhe aftësitë e njerëzimit janë të pafund dhe të jashtëzakonshme. Mos lejoni që kapaciteti dhe talenti juaj të ndalet në këtë nivel. Kur fitoni medalje, duhet të vazhdoni të ecni përpara.

Udhëheqësi Suprem vlerësoi përpjekjet e ekipit Kombëtar të Volejbollit të Rinisë dhe trajnerit të tyre iranian dhe tha :

Unë gjithmonë kam besuar se kryesuesi ynë duhet të jetë iranian. Më vjen mirë që një trajner iranian ka arritur të ndihmojë të rinjtë për të arritur kampionatin.

Duke iu referuar Ekipit Kombëtar të Volejbollit te Iranit  te Iranit që fitoi Kampionatin Botëror të mbajtur në Bahrein, Ajatullah Hamenei deklaroi:

Faleminderit Zotit, atletët tanë të rinj na sollën krenari dhe nder.   Në një vend, njerëzit e të cilit janë natyrisht miqësorë me ne, por qeveria është miqësore me ne. Atje, ju qëndruat mbi të gjitha në volejboll. Kjo është shume e çmueshme. Populli iranian u lumturua; dhe unë, për shkak të lumturisë së njerëzve, u bëra shumë i lumtur.

Shkëlqesia e tij vazhdoi të thotë: Sa i përket trajnerit iranian, unë gjithmonë kam besuar se kjo është e përshtatshme për vendin tonë dhe klubet dhe grupet iraniane. Nuk do të ndërhyj, por trajneri nuk ka pse të jetë i huaj. I falënderova kur emëruan një trajner të Iranit. Më vjen mirë që një trajner iranian ka arritur të ndihmojë të rinjtë për të arritur një arritje të tillë.

Ajetullah Hamenei iu referua prapambetjes së imponuar ndaj popullit  iranian gjatë epokave të Kajar dhe Pahlavi, dhe u bëri thirrje intelektualëve të rinj dhe individëve të talentuar të lëvizin përtej kufijve për të arritur dhe zhvilluar përparime; Qëndrimi i Tij vazhdoi:

Ne kemi shumë për të bërë; dikur kemi pasur një pozicion drejtues në botë. Pastaj, ajo filloi të bjerë. Megjithatë, gjatë dy shekujve të kaluar, me ndërhyrjen e të huajve në vend, rënia nuk është më normale.      Përkundrazi, imponohet. Ne u mbetem mbrapa dhe bota përparoi. Me gjithë përpjekjet tona pas Revolucionit Islamik, veçanërisht gjatë njëzet viteve të kaluara, në arenat e dinamizmit teknologjik dhe shkencor, ne ende vuajmë nga shumë prapambetje; dhe detyra më e rëndësishme e brezit të ri të talentuar, përveç vazhdimit të shpejtë të suksesit shkencor, është të shkelë kufijtë e shkencës dhe teknologjisë.

Duke iu referuar pozicionit drejtues të Iranit në Nanoteknologji, Shkëlqimi i Tij theksoi: Pritet që elitat dhe gjeneratat e ardhshme të zbulojnë qindra fusha të reja si Nano dhe fenomene të panjohura në shkencë, biologji dhe teknologji, dhe të mos jenë të kënaqur vetëm duke vazhduar përparimin shkencor.

Ajetullah Hamenei i kujtoi audiencës së tij: Mos harroni të krijoni një marrëdhënie me zemer me Allahun dhe të mbështeteni tek Allahu

Zoti dhe të kërkoni ndihmën e Tij.

Udhëheqësi i Revolucionit përmendi praninë e një fitueseje të medaljeve femer,  e cila ka një vogëlush dhe deklaroi: Prania e kësaj gruaje të nderuar së bashku me burrin dhe fëmijën e saj tregon që gratë gjithashtu mund të arrijnë nivele të larta suksesi, edhe pse kanë fëmijë dhe burrë.

Në një pjesë tjetër të fjalës së tij, Ajetullah Hamenei iu referua vërejtjeve të një elite të re akademike  për problemet në mënyrën e studiuesve të talentuar dhe performancën se dobët të organizatave përgjegjëse dhe deklaroi:

Problemet nuk duhet të bëjnë që të rinjtë të zhgënjehen dhe t'i ndalojnë ata sepse shpresa e humbur është një helm. Nëse gjeneratat  e kaluara do të ishin të pa shpresë dhe joaktive, ne do të kishim jetuar ende në epokën tiranike dhe të korruptuar të Pahlavi. Por falë rinisë së brezit të kaluar, sot është siguruar një situatë në vend në të cilin intelektualët e rinj mund të dalin krenar.Burimi : Press TV