Franca flet për komplotin neonazist për të sulmuar muslimanët, hebrenjtë

Publikuar në Korrik 31, 2019, 5:02 p.m.

Autoritetet franceze akuzuan pesë anëtarë të një qelize neo-naziste për një komplot për të sulmuar vendet muslimane dhe hebraike të adhurimit.

Policia franceze ka shkatërruar një qelizë neo-naziste të akuzuar për komplotimin e sulmeve ndaj vendeve hebraike ose myslimane të adhurimit, thanë burimet ligjore të martën.

Pesë anëtarë të grupit, të cilët ishin "afër ideologjisë së lëvizjes neo-naziste" u akuzuan midis shtatorit dhe majit mbi komplotin e dyshuar, tha një burim i afërt me hetimin.

"Hetimi tha se ata po zhvillonin një komplot të keq-përcaktuar për të kryer një sulm, që mund të synonte një vend adhurimi", tha burimi gjyqësor.

Burimet nuk dhanë detaje për qëllime ose motive specifike.

Policia në qytetin juglindor të Grenoble së pari arrestoi një burrë me akuza për armë në shtator 2018. Hetimi i çoi në katër të dyshuar të tjerë, dy prej të cilëve ishin të mitur.

Hetuesit kundër terrorizmit zhvilluan hetimin në janar dhe akuzuan të dyshuarit për vepra terroriste, përfshirë bërjen dhe transportimin e mjeteve shpërthyese dhe duke qenë pjesë e një komploti terrorist.

Ndërsa Franca vazhdimisht ka qenë në shënjestër nga xhihadistët që nga viti 2015, një pjesë e vogël e komploteve të supozuara që përfshijnë ekstremistët e ekstremit të djathtë kanë bërë tituj në muajt e fundit.

Në nëntor, gjashtë vetë u arrestuan për një komplot si të dyshuar për të sulmuar presidentin Emmanuel Macron.

Në korrik 2017, një 23-vjeçar u akuzua për komplotin për të vrarë presidentin në paradën ushtarake të Ditës së Bastiles në Francë.

Njeriu u tha hetuesve se donte ta vriste Macronin së bashku me "muslimanët, çifutët, zezakët dhe homoseksualët", dhe tri thika kuzhine u gjetën në makinën e tij.

Në qershor të vitit 2018, 13 persona në  lidhje me grupin radikal Veprimi i Operacioneve të Forcave  u arrestuan nga policia anti-terroriste mbi një komplot të supozuar për të sulmuar muslimanët.Burimi : The New Arab