Irani, Turqia kanë lidhje kulturore të pandashme

Publikuar në Korrik 18, 2019, 12:23 p.m.

Sekretari i zyrës Kulturor Yunus Emre i Turqisë në Teheran, Sevindik Cem tha të dielën se kultura e Iranit dhe Turqisë janë të pandashme.

"Qëllimi i misionit tonë në Teheran është për të ndihmuar më tej forcimin e thellë kulturorë  dhe marrëdhëniet miqësore mes dy vendeve.", tha Cem Sevindik në një intervistë me IRNA. Institucioni Kulturore Junus Emre luan si një urë lidhëse mes Iranit dhe Turqisë dhe në fakt punon për të dy vendet.

"Përpjekjet tona janë të përqendruar  në promovimin e kapaciteteve për rritjen e marrëdhënieve kulturore dypalëshe dhe ne po shohim me të vërtetë krijimin e miqësive të ndryshme midis dy vendeve nëpërmjet vlerave kulturore dhe kulturore", tha Sevindik.

Duke vënë në dukje se institucionet e tij kanë filluar veprimtarinë në Iran që nga viti 2012, tha ai, "në Iran, ne jemi aktiv vetëm në Teheran dhe nuk kemi degë në asnjë qytet tjetër iranian".

Ai tha se institucioni organizon ekspozita, konferenca dhe kurse arsimore-artistike, si dhe shfaqje të filmave.

 Ne jemi mirënjohës për IRNA  në gjuhën turke

Sevindik vlerësoi rëndësinë e dhënë nga IRNA për marrëdhëniet miqësore midis Iranit dhe Turqisë. Ai shprehu kënaqësinë e tij me aktivitetet e IRNA në  anglisht  dhe tha se IRNA ka marrë një qasje pozitive për të ndihmuar zgjerimin e marrëdhënieve kulturore midis Iranit dhe Turqisë.

Katedra e gjuhës persiane në më shumë se 15 universitete turke

Irani dhe Turqia kanë qenë miq dhe fqinjë për shekuj në Azinë Perëndimore dhe kanë një vendosmëri të fortë për të vazhduar marrëdhëniet e tyre miqësore, tha Sevindik.

Ai shtoi se është e natyrshme që në kushte të tilla, mësimi i gjuhës persiane në Turqi dhe anasjelltas do të ishte me rëndësi të veçantë.

Gjuhët persiane dhe turke mësohen në universitetet e të dy vendeve, tha ai, duke vënë në dukje se aktualisht ka drejtues të gjuhës persiane në më shumë se 15 universitete turke.

Ai shtoi se gjuha dhe letërsia turke mësohet gjithashtu në universitetet iraniane të Allameh Tabatabaei dhe Orumiyeh.

Ai tha se ambasadori turk i jep një rëndësi të veçantë aktiviteteve të Institutit Kulturor Yunus Emre në Teheran.

Sevindik tha se Institucioni Kulturore Junus Emre do të nënshkruajë një kontratë me Universitetin Turkologjisë të Teheranit që mund të jetë një tjetër hap për të hapë rrugën për bashkëpunim kulturor mes dy vendeve.

Duke vënë në dukje se ambasada nuk ka mjetet e nevojshme për mbajtjen e kurseve të gjuhës turke, Sevindik tha se ambasada kryesisht merret me fushën e turizmit, ndërsa çështjet kulturore janë lënë për Institutin Junus Emre.

Rreth Yunus Emre

Yunus Emre është një institucion qeveritar i themeluar më 5 maj 2007 për të promovuar miqësinë dhe për të rritur ndërveprimin kulturor të Turqisë me vendet e tjera, përfshirë Iranin.

Shpërndarja e shërbimeve në fushat e trajnimit si gjuha, historia, kultura dhe arti turk, si dhe ofrimi i mbështetjes për aktivitetet shkencore janë pjesë e aktiviteteve të këtij institucioni. Institucioni aktualisht ka  qendra në 58 vende.Burimi : IRNA