Imam Humeini, udhëheqës i revolucionit më të qëndrueshëm

Publikuar në Qershor 8, 2019, 1:21 a.m.

Imam Humeini  ishte udhëheqësi i Revolucionit më të qëndrueshëm në Iran.

Me 24 shtator 1902, një fëmijë i lindur në një familje të devotshme në Humein, në  Iranin qendror. Askush nuk mund të ketë menduar se foshnja do të ishte udhëheqësi i një revolucioni që do t'i jepte fund monarkisë së mijëvjeçarit në Iran dhe do të përfundonte mbizotërimin perëndimor mbi vendin.

Ruhullahi  u shkollua në qytetin e tij të lindjes, dhe kur ai ishte mjaft i rritur për të udhëtuar vetëm, ai la Humeinin dhe shkoi në për qytetin Kum  për studiuar fenë, teologjinë.

Që nga fillimi, ai ishte shumë i motivuar për të luftuar monarkinë arrogante  në Iran dhe pasi që ai ishte politikisht i mençur dhe kishte një popullaritet të madh, ai ishte një kërcënim i madh për Mbretin, Shahun, Pahlavi, ai dëboi atë në Turqi në vitin 1964 në mënyrë që të kufizonin ndërveprimet e tij me kërkuesit e lirisë, të cilët ishin gati të dilnin në rrugë për të rrëzuar regjimin tiranik.

Edhe kur ishte në Turqi, Ruhollahi  nuk e la luftën kundër regjimit të shahut, prandaj ai ishte nën vëzhgim të policisë sekrete.

Pas 11 muajsh, ai u detyrua të shkojë në Irak. Tre vjet më vonë, Partia Baath u krijua në Irak dhe regjimi Baath më tej kufizoi masat e tij fetare-politike kundër shahut.

Megjithatë, ai kaloi 13 vjet në robëri në Irak; regjimi Baath e detyroi atë të largohej nga Naxhafi për në Paris në vitin 1978.

Për t'i mbajtur tifozët e tij iranianë të vetëdijshëm dhe të gatshëm për të luftuar monarkinë tiranike për të krijuar një republikë islamike, Imam Humeini i dërgoi mesazhet e tij Iranit nëpërmjet besimtarëve të tij.

Me kalim kohe, lufta e njerëzve kundër regjimit arriti kulmin e saj dhe gjithçka u bë gati për një revolucion të gjithanshëm dhe rënien e Shahut, Mbretit, Muhammed-Riza Pahlavi.

Pasi kaloi 15 vjet të jetës së tij nga atdheu i tij, Imam Humeini u kthye në Iran më 1 shkurt 1979 dhe brenda në 10 ditësh u bë Revolucioni Islamik, i cili i dha fund monarkisë 2,500 vjeçare në Iran.

Ai u bë udhëheqës i Iranit dhe vuajti shumë për të mbrojtur Revolucionin  Islamik, veçanërisht sepse një vit pas Revolucionit, regjimi Baath i Irakut pushtoi Iranin me mbështetjen e SHBA-së dhe të fuqive të tjera perëndimore; ai mund ta drejtojë me sukses enën e Revolucionit Islamik të pastër nga valët e komploteve të brendshme dhe të jashtme.

Para shumë kohësh, Revolucioni Islamik, me gati 100% të votave, dhe Imam Humeini, me një karakter të një lloji dhe popullaritet, ishin fjalë shtëpiake në të gjithë botën; ai donte "Revolucionin për njerëzit, jo njerëzit për Revolucionin", kështu që ai u bë një emër i madh midis kërkuesve të lirisë kudo nëpër botë.

Pas një lidershipi dhjetëvjeçar dhe më pak se një vit pas përfundimit të luftës, Imam Humeini vdiq në moshën 87 vjeçare. Funerali i tij ishte më i madhi ndonjëherë; miliona iranianë morën pjesë në këtë ngjarje.

Përvjetori i kësaj vdekjeje është një festë publike në Iran. Atë ditë, njerëzit e Iranit dhe shumë vende të tjera e përkujtojnë atë.Burimi : IRNA