Mos i fajësoni muslimanët për krimet e supremacistëve të bardhë

Publikuar në Maj 29, 2019, 11:46 p.m.

Amerikanët  po përpiqet sistematikisht të mbulojë krimet e ekstremit të djathtë duke përqendruar vëmendjen tek komuniteti musliman.

 Shkruan:   Huma Yasin

Në foto: Një arkivol me trupin e Lori-Kaye Gilbert, të vrarë në 27 prill sinagogën  nga të shtënat në Poway, është kryer në El Camino Memorial Varrezat në San Diego, Kaliforni më 29 prill [John Gastaldo / Reuters]

Më 27 prill, ditën e fundit të Pashkës, John Earnest, një i bardhë mashkull 19-vjeçar, hyri në një sinagogë në Poway, Kaliforni dhe hapi zjarr me një pushkë duke vrarë një person  dhe duke plagosur tre.

Pak para se të kryente sulmin, ai kishte postuar në internet një manifest 4000-fjalë, në të cilën ai gjithashtu mori përgjegjësinë për vendosjen e zjarrit  në një xhami në Escondido, Kaliforni më 24 mars, vetëm nëntë ditë pasi Brenton Tarrant masakroi  51 besimtarët muslimanë  gjatë namazit të xhumasë  në Christchurch  në  Zelandës së Re.

Në manifestin, Earnest identifikon Adolf Hitlerin si idhullin e tij, Tarrant deklaron frymëzimin e tij dhe lavdëron Robert Bowers, i cili gjashtë muaj më parë kishte masakruar 11 besimtarë në një sinagogë në Pitsburg, Pensilvani.

Ai ka urrejtje  për hebrenjt  dhe myslimanët.

Earnest është një supremacist i bardhë dhe dhuna e tij ka në shënjestër  hebrenjtë dhe myslimanët. Çdo sugjerim se muslimanët mbajnë ndonjë përgjegjësi për radikalizimin e Earnestit  është thellësisht jologjike  dhe nuk përputhet me kuptimin e thjeshtë.

Kjo përpjekje e përbashkët për të zhvendosur fajin për supremacist të bardhë dhunës ndaj myslimanëve mund të interpretohet vetëm si një përpjekje me qëllim të keq për të siguruar mbulesë politike për ekstremistët e djathtë dhe më tej margjinalizuar dhe nxitur kundër një pakice tashmë me drejta e votës.

E gjithë kjo vjen në një kohë kur nacionalizmi i bardhë dhe ndjenjat e ekstremit të djathtë janë ndezur dhe incidentet raciste po rriten në mënyrë dramatike. Përveç këtyre dy sulmeve mbi xhamitë myslimane dhe sinagogat hebraike të adhurimit në Kaliforni, tri  kishat e  besimtarëve  në Luiziana të gjithave në kohëve të fundit ju vu zjarri nga një ekstreist i bardhë .

Në fund të vitit të kaluar, FBI regjistroi një rritje të krimeve të urrejtjes për të tretin vit me rradhë. Gjashtëdhjetë përqind e incidenteve të tilla ishin të motivuara nga racizmi,   20 përqind nga feja dhe 16 përqind sipas orientimit seksual.

Në vitin 2017, Departamenti i Sigurisë Kombëtare dhe FBI ka raportuar se grupet e bardha supremacist ishin përgjegjës për më shumë sulme se çdo grup tjetër ekstremist vendas gjatë 16 viteve të kaluara. Në vitin 2018, ekstremistët e djathtë kanë vrarë më shumë njerëz se çdo vit tjeter që nga viti 1995.

Shtëpia e Bardhë ka treguar në mënyrë të përsëritur se nuk është e interesuar të veprojë kundër supremacisë së bardhë, duke menduar  se Kongresi do të ishte përparësia e përpjekjeve të tilla. Megjithatë, siç u bë e qartë gjatë një seancë të Komitetit Gjyqësori  për krimeve të urrejtjes dhe rritjen e nacionalizmit   nuk ka vullnet politik për të ndërmarrë  veprime .