Danimarkë: Djathtisi dogji Kur'anin para Parlamentit

Publikuar në Prill 26, 2019, 12:16 a.m.

Udhëheqësi i partisë ekstreme të krahut të djathtë, Solid Way, Rasmus Paludan, dëshironte të provokonte besimtarët që u mblodhën për të falur namazin e xhumasë; policia arrestoi gjashtë vetë.

Ekstremistët e Krahut të Djathtë në protesta  mbanin flamurin Izraelit dhe sirenat u përpoqën të parandalonin besimtarët nga kryerja e namazit.

Udhëheqësi i Partisë Daneze e Ekstremit të Djathtë Hard Rasmus Paludan ka djegur të Xhumanë në Kopenhagen, librin e shenjtë mysliman, Kur’anin, duke dashur për të provokuar besimtarët që ishin mbledhur përpara Parlamentit për të kryer namazin e xhumasë.

Në frontin e ndërtesës së Parlamentit është organizuar falja e namazit të xhumasë, dhe në shenjë proteste kundër sulmeve terroriste ndaj dy xhamive në qytetin e Zelandës së Re Christchurch, që vrau 50 dhe plagosur dhjetëra myslimanë.

Megjithatë, sipas Anadolia, ngjarja para parlamentit danez ka kaluar si një provokim në hije.

Qëndrimet kundër emigrantëve dhe qëndrimet anti-islamike

Edhe pse organizatorër u falen jashtë para se Parlamenti të shpallë në mënyrë të rregullt ngjarjen tek autoritetet kompetente, një grup ekstremit të djathtë u mblodhën në afërsi të ndërtesës së Parlamentit, dhe provokuan qytetarët e mbledhur.

Ekstremistët e djathtë në protesta  mbanin flamurin kombëtar të Izraelit dhe u përpoqën të pengonin besimtarët që po faleshin namazin e xhumasë.

Paludan, i njohur për ndjenjat e tij anti-emigrante dhe pikëpamjet anti-islamike, provokoi muslimanët besnikë  duke djegur librin e shenjtë, Kur'anin.

   

Sulmet verbale kundër besimtarëve

 

Përfaqësuesi i Partisë Popullore të Danimarkës, Martin Henriksen provokoi edhe besimtarët e mbledhur. Para se të përfundonin faljen e namazit të xhumasë, ai iu afrua besimtarëve dhe i sulmoi ato verbalisht.

Kryetarja e Parlamentit Pia Kjaersgaard më herët tha se ajo ishte kundër faljes të Namazit të Xhmumasë para ndërtesës së Parlamentit.

Gjatë ngjarjeve, masat e sigurisë së lartë u morën dhe policia arrestoi të paktën gjashtë persona.