Kina shkatërron xhamitë në Xinjiang

Publikuar në Prill 14, 2019, 1:34 a.m.

Imazhet satelitore të vendosura nga aktivistët tregojnë se qeveria kineze po shkatërron sistematikisht xhamitë e rëndësishme në rajonin autonom Xinjiang të muslimanëve.

Kjo vjen pasi organizatat e të drejtave të njeriut e kanë rritur kritikën e tyre ndaj Pekinit për goditjen e myslimanëve ujgur dhe mbajtjen e qindra mijërave në të ashtuquajturat "kampet e reedukimit".

Tweets nga dy aktivistë të shquar tregojnë se të paktën dy xhami të rëndësishme në Xinjiang janë shkatërruar siç dëshmohet nga imazhet satelitore para dhe pas.

Midis xhamive të shkatërruara është Xhamia 800-vjeçare Keriya Aitika në qytetin e Hotan, e cila u ndërtua në vitin 1237 dhe hyri në trashëgiminë arkitektonike kineze në fund të vitit 2017.

Raportet e pakonfirmuara pohuan se Xhamia Kargilik u rrafshua gjithashtu nga qeveria kineze.

Në një raport shtatorin e kaluar, nga Human Rights Watch (HRW) akuzoi qeverinë kineze për një "fushatë sistematike të shkeljeve të të drejtave të njeriut" kundër muslimanëve ujgur në Xinjiang.

Sipas raportit prej 117 faqesh të lëshuar nga HRW, qeveria kreu "paraburgime, tortura dhe keqtrajtime në mënyrë arbitrare masive" të ujgurëve në rajon.

Autoritetet kineze kanë deklaruar në mënyrë të përsëritur se po arrestojnë njerëz të akuzuar për krime të lehta dhe se po mbahen në qendrat e ritrajnimit, ku ata gëzojnë kohën e tyre dhe janë 'mirënjohës' që janë atje. Megjithatë, llogaritë personale nga ish të burgosurit pikturojnë një pamje orwelliane ku ujgurët pengohen të respektojnë detyrat e tyre fetare.

Banorët ujgurë janë të përkatësisë etnike turke, dhe megjithëse formojnë një shumicë në Rajonin Autonom të Xinjiangut, ata janë pakicë në Kinë.Burimi : Yeni Şafak