David Friedman: Ekipi në Shtëpinë e Bardhë është një shans i madh sipas Izraelit

Publikuar në Prill 3, 2019, 11:36 p.m.

Konferenca e vitit 2018 e Komitetit të Marrëdhënieve me Publikun të Izraelit, e njohur shkurt si AIPAC, ka përfunduar dje. Në pjesën e ditës së dytë të konferencës foli përfaqësuesja e përhershme e SHBA-së në Kombet e Bashkuara, Nikki Haley.

Konferenca e vitit 2018 e Komitetit të Marrëdhënieve me Publikun të Izraelit, e njohur shkurt si AIPAC, ka përfunduar dje. Në pjesën e ditës së dytë të konferencës foli përfaqësuesja e përhershme e SHBA-së në Kombet e Bashkuara, Nikki Haley.

Fjalimi i Nikki Haley është bërë, ndërsa pasojat e raketës që pushuan nga Gaza në Tel Aviv ishin ende në vazhdim. Pyetjes në lidhje me periudhën kur ka punuar në Kombet e Bashkuara, Nikki Haley iu përgjigj duke thënë se organizata e ka paragjykuar Izraelin.

Si arritjet më të rëndësishme, ajo radhiti daljen nga UNESCO, largimin nga marrëveshja bërthamore me Iranin si dhe synimin ndaj Iranit. Ajo po ashtu shtoi se Kombet e Bashkuara kanë diguruar njohjen e Hamasit. Si dhe rikujtoi bartjen e ambasadës në Jeruzalem.

Nikki Haley në mënyrë të përsëritur përsëriti pohimin se Izraeli i ishte nënshtruar dhunës. Duke pohuar se Izraeli ka një demokraci solide në një rajon jashtëzakonisht të rrezikshëm, Haley gjithashtu argumentoi se vendet fqinje goditën Izraelin në vend që ta mbështesin atë. Duke thënë se Izraeli duhet të mbështetet, Haley u shpreh se Izraeli u është përgjigjur sulmeve.

Haley ka thënë se kur është fjala për Iranin, edhe Irani është një vend që ushtron presion  ndaj popullit të Koresë së Veriut dhe se duhet të izolohet. Ajo tha se edhe evropianët gjithashtu kuptuan se marrëveshja bërthamore nuk ishte e qëndrueshme dhe se ata do të shqyrtonin mundësitë e tjera.

Nikki Haley gjithashtu akuzoi Republikën Demokratike të Kongos, Sudanin e Jugut, Sirinë dhe Venezuelën për përndjekje ndaj popullit të tyre.

David Friedman: Ekipi në Shtëpinë e Bardhë është një shans i madh sipas Izraelit

Në ditën e tretë dhe të fundit të konferencës së AIPAC, foli edhe ambasadori i SHBA-së në Izrael, David Friedman. Ai filloi fjalimin me nisjen e raketave nga Gaza në Tel Aviv. Ai tha se raketa kishte në shënjestër të gjithë hebrenjtë dhe regjimin izraelit pa dallim. Ai gjithashtu argumentoi se në të njëjtën mënyrë, të gjithë hebrenjtë dhe regjimi izraelit duhet të mbështeten pa dallim.

Friedman më vonë rikujtoi vendimin e dhjetë muaj më parë të Presidentit të SHBA-së, Donald Trump për të lëvizur ambasadën e tij në Jerusalem. Ai tha se ambasada ishte duke u zgjeruar vazhdimisht për dhjetë muaj të tjerë. Ai shtoi se bartja e ambasadës ishte një pikë kthese për përpjekjet e hebrenjve për t'u kthyer në Jeruzalem.

Duke vënë në dukje rëndësinë e dhënies së Golanit në Izrael nga pikëpamja e sigurisë së regjimit sionist, Friedman tha se Presidenti Trump ishte miku i madh i Izraelit për t'u ulur në Shtëpinë e Bardhë.

Duke iu referuar marrëveshjes bërthamore me Iranin, Friedman argumentoi se marrëveshja u dha avantazhe të mëdha Iranit, por nuk përfshinte ndonjë mbështetje për organizatat në rajon apo ndalimin e kërcënimit ndaj Shteteve të Bashkuara dhe Izraelit.

Friedman foli edhe në lidhje me çështjen palestineze. Ai tha se administrata amerikane ishte e përbërë nga një ekip i cili ishte i vetëdijshëm për kërcënimet e sigurisë me të cilat ndeshej Izraeli.  Ai tha se Presidenti Trump, zëvendësi i tij Mike Pence, Ministri i Jashtëm Mike Pompeo, Këshilltari për Sigurinë Kombëtare John Bolton, Jared Kushner, Jason Greenblatt dhe madje Friedman, janë një shans i madh sipas Izraelit.Burimi : Tasnim News Agency