Frika nga Islami në Ballkan?

Publikuar në Prill 2, 2019, 3:10 a.m.

Kriza e refugjatëve, si dhe sulmet terroriste në Evropë, ofruan një terren pjellor me shpejtësi nëpër Evropë për anëtarët e komunitetit mysliman të vendosur në radhët e atyre që janë përgjegjës për problemet në vendet evropiane, siç është paraqitur në diskutimin e Novi Sadit të bazuar në marrëdhëniet në mes të ekstremizmit islamik dhe të djathtës radikale.

Mbledhja e pikave të tilla politike, në bazë të ekspozuesve, rezultoi në një intolerancë në rritje të këtij grupi fetar. Kjo ndryshoi imazhin e Islamit dhe ndikojë në perceptimin e fesë në Ballkan.

Ndërsa në Evropë fenomeni i krizës migruese çoi në një ndjenjë të theksuar anti-myslimane, në Serbi dhe në rajon, qëndrimi ndaj Islamit është disi i ndryshëm, sepse kjo intolerancë ka  "rrënjët klerikale-nacionaliste", tha drejtori i Qendrës Ballkanike për Lindjen e Mesme Ivan Ejub Kostiç. Ai në Novi Sad, në diskutim të organizuar në marrëdhëniet në mes të ekstremizmit islamik dhe të djathtës radikale, duke shtuar se nuk është një emërues i përbashkët i këtyre të krahut të djathtë të Evropës dhe në rajon, përkatësisht krijimi i imazhit iracionale të Islamit.

"Çfarë kanë të përbashkët, kjo është se ato krijojnë një ide krejtësisht të paarsyeshme të disa lloj pushtimit të disa myslimanëve, kjo do të ndodhë  Sheriatizimi i Evropës. Në Serbi, megjithatë, ka një islamofobia të ndryshme. Ajo është kryesisht e lidhur me trashëgiminë historike, përkatësisht me periudhën e Perandorisë Osmane ", tha Kostiç.

Ai thekson se ndërsa në Evropë ne kemi sulme të drejtpërdrejta mbi qytetarët e fesë islame, dhunës fizike dhe verbale, kurse në Serbi sot ka më pak. Por pse, shtoi ai, është regjistruar dëbimi, genocidi dhe krime lufte kundër popullatës myslimane gjatë viteve të nëntëdhjeta.

Jaksiç: "Për fat të mirë ne nuk jemi në një pozicion që do të bëjë maksimumin për të shqyrtuar tolerancën tonë, atëherë kjo vlen për islamofobinë 'komentator i politikës së jashtme Boshko Jakshiç ka thënë se sjellja e Serbisë ndaj emigrantëve është dukshëm më humane se sa në vendet e tjera të Europës Qendrore, por ka një "rrezik latent" për të përfituar nga kjo krizë.

"Për fat të mirë ne nuk e vënë në një pozicion që do të bëjmë maksimumin për të shqyrtuar tolerancën tonë, atëherë kjo vlen për Islamofobinë. Ajo është e kamufluar, e tillë si anti-semitizmi. Kjo nuk është e theksuar në Serbi, por ka incidente, nuk janë eleminuar. Çfarë është e djathtët shumë më e lartë me motiv në Serbi, ai është nacionalizmi, i cili është i mbështjellë në një re të temjanit dhe të historisë, "tha ai.

Tijana Rečević, studiuese në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd, thotë se edhe pse tema kriza migruese nuk renditet lart në agjendën sociale në Serbi, ajo ende provokon diskutim i cili mbështetet në marrëdhëniet e Serbisë me Bosnjë e Hercegovinën dhe Kosovën.

"Ky diskurs antimigrantë i paketuar në përvojën tonë të mëparshme me myslimanët në rajon që nga rënia e Perandorisë Romake në Bosnje dhe Kosovë," tha ajo.

Ekstremizmi Islamik Panelistë '- një justifikim për të forcuar lëvizjen e krahut të djathtë në Serbi "pajtohet se qëndrimi i ardhshëm ndaj Islamit në Europë në masë të madhe varet nga fakti nëse komuniteti mysliman, i cili është heterogjen, i ndarë etnikisht, dhe disa breza që jetojnë në kontinentin e vjetër, forcojnë praninë e tyre në shoqëri dhe nëse do të bashkëpunojnë me shtetet.