Rrëfimet për Sirinë nga regjimi i Katarit

Publikuar në Mars 27, 2022, 12:36 a.m.

Hamad bin Casim, ish-kryeministri i Katarit, ka detajuar rolin e Arabisë Saudite, Katarit, Turqisë dhe Shteteve të Bashkuara në luftën që ka shkaktuar shkatërrim në Siri.

Sipas lajmeve të Trending News, Hamad bin Casim, ish-kryeministri i regjimit të Katarit, i cili bëri një intervistë me gazetën al-Qabes të botuar në Kuvajt, tha se lufta që filloi në vitin 2011 dhe shkaktoi shkatërrimin e Sirisë dhe vdekjen e dhjetëra mijëra njerëzve, Shtetet e Bashkuara, Turqia, Jordania dhe Arabia Saudite, shpjegoi se ata ia dalin nga salla e operacionit që kanë krijuar me Arabinë.

Hamad bin Casim, kryeministri i regjimit të Katarit, i cili ishte president i Ligës Arabe nga viti 2011, kur filloi kriza siriane, deri në vitin 2013, kur lufta ishte më e ashpër, udhëhoqi të gjitha hapat e ndërmarra kundër Sirisë, veçanërisht pezullimin e anëtarësimit në Ligën Arabe dhe vendosjen e sanksioneve.

Hamad bin Casim tha se ata po e menaxhojnë luftën në Siri nga dhoma e operacionit MOQ e themeluar në Jordani dhe se në këtë dhomë operacioni ka zyrtarë nga Amerika, Turqia, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari dhe se çdo vendim në lidhje me Sirinë. është bërë me sallën kryesore të operacionit në Turqi.Ai tha se ka kaluar nëpër sallat e operacionit.

Që nga viti 2013, roli i inteligjencës së Arabisë Saudite në luftën siriane filloi të fitonte rëndësi dhe pretendohej se Shtetet e Bashkuara e morën dosjen e Sirisë nga Katari dhe Turqia pas grushtit të shtetit në Egjipt.

Hamad bin Casim gjithashtu vuri në dukje këtë situatë dhe tha se detyra për të përmbysur regjimin në Siri i ishte dhënë Bandar bin Sultan, kreut të Shërbimit Informativ Saudit në atë kohë.

Ai tha se të gjitha vendet në dhomën e operacionit donin përmbysjen e administratës në Siri; Megjithatë, ai tha se pasi Shefi i Inteligjencës Saudite, Bandar bin Sultan, mori autoritetin, ai donte një buxhet prej "2000 miliardë dollarësh" dhe se kishte planifikuar në përputhje me rrethanat.Burimi : Yakın Doğu Haber