Grupi i të drejtave të Palestinës thotë se Izraeli zbaton regjim aparteid të ligjeve dhe politikave diskriminuese

Publikuar në Nën. 2, 2021, 3:35 a.m.

Një grup i shquar i të drejtave palestineze, i cili kohët e fundit është shpallur i jashtëligjshëm nga Izraeli, thotë se Tel Avivi ka zbatuar në mënyrë progresive një regjim aparteidi të ligjeve diskriminuese për dekada.

Organizata e të drejtave të njeriut Al-Haq, e cila monitoron dhe dokumenton shkeljet e të drejtave të kryera nga entiteti pushtues, publikoi një raport prej 15 faqesh të hënën.

Grupi joqeveritar i të drejtave me bazë në Ramallah tha që që nga Dita e Nakbes në vitin 1948, Izraeli ka zbatuar dukshëm një regjim aparteidi të ligjeve, politikave dhe praktikave diskriminuese që synojnë institucionalizimin dhe normalizimin e nënshtrimit, dominimit dhe shfrytëzimit të tij sistematik të popullit palestinez në të dyja anët e Vijës së Gjelbër, si dhe refugjatët palestinezë dhe të mërguarit jashtë vendit.

Më 15 maj 1948, Izraeli dëboi me forcë qindra mijëra palestinezë nga atdheu i tyre dhe shpalli ekzistencën e tij. Palestinezët e shënojnë këtë ditë si "Dita e Nakba" - ose "Dita e Katastrofës".

E ashtuquajtura Vija e Gjelbër ishte vija e demarkacionit e përcaktuar në Marrëveshjet e armëpushimit të vitit 1949 midis regjimit izraelit dhe shteteve arabe të Egjiptit, Jordanisë, Libanit dhe Sirisë pas Luftës Arabo-Izraelite të vitit 1948. Ai shërbeu si kufijtë de facto të entitetit pushtues nga viti 1949 deri në vitin 1967, kur shpërtheu Lufta Gjashtë Ditore.

“Për të ruajtur sistemin e tij të aparteidit, Izraeli ka ndjekur një politikë të persekutimit sistematik të organizatave të shoqërisë civile palestineze që përballen me ligjet, politikat dhe praktikat e tij të aparteidit. Akte të tilla persekutimi kanë përfshirë forma të ndryshme të frikësimit dhe ngacmimeve të institucionalizuara duke filluar nga kërcënimet me vdekje, ndalimi arbitrar, tortura dhe keqtrajtime të tjera, dënimi kolektiv, ndalimet e udhëtimit, revokimi i vendbanimit, dëbimi dhe fushatat e shpifjeve të udhëhequra nga qeveria, në përpjekje për të zvogëlojë hapësirën e shoqërisë civile palestineze”, tha Al-Haq më tej në raportin e tij.

Organizata për të drejtat e njeriut është në mesin e gjashtë grupeve të të drejtave dhe të shoqërisë civile që Izraeli i shpalli së fundmi jashtë ligjit pasi i quajti ato organizata "terroriste".

Më 19 tetor, Ministri i Çështjeve Ushtarake të Izraelit Benny Gantz tha se ministria kishte caktuar gjashtë grupet e shoqërisë civile të Addameer, Al-Haq, Mbrojtjes për Fëmijët Palestinë, Unioni i Komiteteve të Punës Bujqësore, Qendra Bisan për Kërkim dhe Zhvillim dhe Union. Komitetet e Grave Palestineze si “organizata terroriste”. Urdhri ushtarak u bë publik vetëm tre ditë më vonë, më 22 tetor.

Vendimi do të autorizojë regjimin që në mënyrë efektive të shpallë jashtë ligjit aktivitetet e këtyre organizatave të shoqërisë civile, të mbyllë zyrat e tyre, të sekuestrojë pasuritë e tyre dhe gjithashtu të arrestojë dhe burgos anëtarët e stafit të tyre. Për më tepër, Tel Avivi gjithashtu do të ndalojë financimin apo edhe shprehjen publike të mbështetjes për aktivitetet e grupeve.

Lëvizja e Izraelit ka tërhequr kritika nga disa vëzhgues të të drejtave të njeriut. Lëvizja e rezistencës palestineze Hamas, Liga Arabe dhe disa ligjvënës amerikanë e kanë denoncuar tashmë vendimin.

“Tkurrja e hapësirës së shoqërisë civile palestineze për të diskredituar tërësisht imazhin, përpjekjet dhe iniciativat e tyre, delegjitimimin dhe kriminalizimin e veprimeve të tyre dhe shkurtimin e burimeve të tyre të financimit, si në skenën rajonale ashtu edhe në atë ndërkombëtare, nuk është asgjë e re, por është duke u përshpejtuar me një ritëm shqetësues gjatë dekadës së fundit”, thuhet në raport.

Regjimi izraelit dhe “entitetet e lidhura me të kanë vazhduar të orkestrojnë fushata shpifjesh, kërcënimesh dhe masash ngacmimi kundër organizatave palestineze që promovojnë një narrativë kritike, duke përfshirë vetë udhëheqjen e tyre palestineze, dhe janë të përfshirë në çështje që shtrihen nga okupimi izraelit, aneksimi, aparteidi dhe kolonizimi i tokave palestineze, aktivitetet e biznesit dhe vendbanimeve, burimet mjedisore dhe natyrore, të burgosurit politikë, azili dhe refugjatët para përgjegjësisë përpara Gjykatës Penale Ndërkombëtare (ICC)”, thuhet në raportin e Al-Haq.

Në korrik, më shumë se 600 studiues, artistë dhe intelektualë nga mbi 45 vende anembanë botës kritikuan praktikat izraelite kundër palestinezëve, duke bërë thirrje për një fund të menjëhershëm të "regjimit të aparteidit të Izraelit" në territoret e pushtuara.

Rreth 600,000 izraelitë jetojnë në mbi 230 vendbanime të ndërtuara që nga pushtimi i vitit 1967 të territoreve palestineze të Bregut Perëndimor dhe të Kudsit Lindor. Palestinezët e duan Bregun Perëndimor si pjesë të një shteti të ardhshëm palestinez të pavarur, me kryeqytetin e Kudsit Lindor. Raundi i fundit i bisedimeve izraelito-palestineze u rrëzua në vitin 2014. Ndër pikat kryesore të pengesave në ato negociata ishte zgjerimi i vazhdueshëm i vendbanimeve të Izraelit. Të gjitha vendbanimet janë të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar, pasi ato janë ndërtuar në toka të okupuara. Këshilli i Sigurimit i OKB-së ka dënuar aktivitetet e vendbanimeve të Izraelit në disa rezoluta.Burimi : Press Tv