IOF mbyll Xhaminë e Hz. Ibrahimit për dhjetë ditë

Publikuar në Jan. 10, 2021, 11:36 p.m.

Forcat Pushtuese Izraelite (IOF) mbyllën të enjten Xhaminë e Hz.Ibrahimit  në al-Khalil për adhuruesit dhe vizitorët për 10 ditë me pretekstin e luftimit të përhapjes së koronavirusit.

Shejh Hefzi Abu Sneina, drejtori i Xhamisë te Hz. Ibrahimit, i tha Agjencisë së Lajmeve Palestineze (WAFA),

"Vendimi i pushtimit  për të mbyllur Xhaminë e Hz.Ibrahimit do të fillojë nga ora nëntë e kësaj mbrëmje për 10 ditë. Adhuruesit dhe vizitorët do të ndalohen të hyjnë në çdo pjesë të vendit të shenjtë. "

Abu Sneina akuzoi se këto pretendime nuk janë të vlefshme dhe se IOF po ua mohon myslimanëve hyrjen në Xhami.

Ai theksoi se adhuruesit dhe vizitorët janë të përkushtuar ndaj të gjitha masave shëndetësore sipas protokolleve parandaluese në vend, përveç faktit se ushtarët e IOF të vendosur në pikat e kontrollit ushtarak përreth Xhamise  kanë lejuar vetëm 20 adhurues të hyjnë në Xhami në të njëjtën kohë .

Ndërkohë, Ministria Palestineze e  Çështjeve Fetare dënoi vendimin. Hussam Abu al-Rub, Nënsekretari i Ministrisë i tha Anadolu Agency, "Ky vendim është refuzuar dhe ne nuk do ta pranojmë atë."

Abul-Rub shtoi se ky vendim përbën një shkelje dhe ndërhyrje në autoritetin e qeverisë palestineze për të mbikëqyrur vendet fetare në Palestinë.

Ai tregoi që ministria po ndjek çdo gjë që lidhet me organizimin e hyrjes së adhuruesve dhe masat parandaluese dhe parandaluese në lidhje me koronavirusin.

Që nga viti 1994, Xhamia e Hz.Ibrahimit, e cila besohet se është ndërtuar mbi varrin e Profetit Ibrahim (a.s.) , është ndarë në një pjesë të veçantë për myslimanët dhe një tjetër për hebrenjtë pasi një kolon hebre vrau 29 myslimanë ndërsa ishin duke kryer faljen e namazit te sabahut më 25 shkurt 1994.

Xhamia e Hz.Ibrahimit  dhe Qyteti i Vjetër i al-Khalil u renditën nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Kulturë dhe Shkencë (UNESCO) në vitin 2017 në Listën e Trashëgimisë Botërore.

Xhamia është  në një zonë nën kontrollin e plotë të Izraelit, por menaxhohet nga Ministria Palestineze e Vakëfeve.Burimi : The PIC